Host Radiožurnálu – Tomáš Jízdný (2019)

Koupil si jednu pražskou střední školu a chce přispět k proměně českého školství. Tomáš Jízdný je mladý podnikatel a spolu se strategickými partnery v podobě technologických gigantů chce vytvořit novou generaci pedagogů. Je to ambice měnit systém, nebo jen vychovat odborníky do konkrétního oboru? Bude taková škola pro každého? A co jemu samotnému vadí na klasické škole? Zeptá se Patricie Strouhalová.

Natočeno 2019. Premiéra 1. 6. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 10:06 h.; 25 min.).

Lit.: Havel, Prokop – Strouhalová, Patricie: Tomáš Jízdný založil školu s netradiční výukou. „Chceme využít moderní technologie,“ říká. In web ČRo 1 Radiožurnál, 1. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Za vydělané peníze z podnikání koupil gymnázium postavené na americkém vzdělávacím modelu. Pobočky má v Praze, Brně a nyní se otevírá další v Bratislavě. Tomáš Jízdný se snaží ve svých školách uplatnit netradiční formu výuky pomocí moderních technologií. Co tím konkrétně myslí?

„Celé to vzešlo z nespokojenosti na přelomu základní a střední školy, kdy jsem chtěl vycestovat a studovat v zahraničí, což mi nebylo umožněno kvůli poměrům, ze kterých jsem pocházel,“ říká s tím, že byl vždy student, který chtěl něco navíc.

Později vytvořil agenturu, která posílala studenty do zahraničí, a za vydělané peníze se rozhodl pustit se do projektů týkajících se školství. „Děti od malička používají telefony, ve školách jim je přitom jenom berou,“říká.

A proto se snaží změnit zapojit do výuky moderní technologie. Ne však způsobem hraní různých her, ale především vzděláváním. „Může to být jinou formou, než tou klasickou tabulovou,“ vysvětluje.

Spolu se strategickými partnery v podobě technologických gigantů chce také vytvořit novou generaci pedagogů. Proto vstoupil jako podílník do střední pedagogické školy v Praze. I tam hodlá uplatnit moderní vzdělávací metody.

„Všem studentům chceme dát tablet. Tím nechci říci, že vyhodíme učebnice, ale dáme učitelům možnost využívat technologie, kdy to uznají za vhodné,“vysvětluje.

Co Tomášovi Jízdnému vadí na klasické škole? A jak chce do výuky zapojit technologie?

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)