Osudové ženy – Anna Honzáková (2019)

106. díl cyklu Osudové ženy. Každý týden vám nabízíme portréty femmes fatales, žen, které ovlivňovaly politický i kulturní život. Tento díl připravila a slovem provází Kateřina Chvátalová. Autorem dokudramat je Hynek Pekárek. Dramaturgie Ivana Chmel Denčevová. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Zvuková spolupráce Jiří Pochvalovský. Režie Michal Bureš.

Účinkují Kristýna Frejová, Ondřej Kavan, Vladimír Javorský, Ivana Sojková, Ondřej Kepka, Tereza Císařová, Klára Cibulková, Sabina Rojková, Michal Zelenka, Adrian Jastraban, Lucie Žáčková.

Host Eva Uhrová, autorka biografie Anny Honzákové.

Natočeno 2019. Premiéra 23. 11. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Tesařová, Kateřina – Duchková, Anna: Stala se první promovanou lékařkou u nás. Vyměnila rodinu za ordinaci. Osudové ženy: Anna Honzáková. In web ČRo 2 Praha, 23. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Život zasvětila profesi praktické lékařky a gynekoložky. Bojovala proti potratům a předčasně narozená dvojčata své hospodyně doslova vypiplala v krabici od bot.

Narodila se 16. listopadu 1875 v Kopidlně na Jičínsku jako páté ze šesti dětí do rodiny váženého obvodního lékaře. Od dětství se zajímala o profesi svého otce, navíc měla klidnou povahu a dobrý prospěch ve škole, a tak rodiče plánovali dát ji na studia do Švýcarska.

Rodinná situace se ale úplně změnila, když otec Jan Honzák zemřel na rychlou tuberkulózu. Matka se s dětmi přestěhovala na Královské Vinohrady. Anna měla štěstí. Přesně v tom roce otevírala Eliška Krásnohorská v Praze dívčí gymnázium Minerva.

Už během studia na této škole bylo jasné, že Anna se stane lékařkou. Po absolutoriu pokračovala studiem medicíny nejprve na německé větvi univerzity a pak na české. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)