Hovory Plus – Tomáš Berger (2021)

Do Hovorů dnes přišel akademický malíř a restaurátor Tomáš Berger, který pečuje o Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Řeč bude o autorovi, kvalitě díla, ale také problémech s umístěním monstrózních pláten. Ptal se Petr Vizina.

Natočeno 2021. Premiéra 18. 5. 2021 (ČRo Plus, 22:05 h.).

Lit.: Vizina, Petr – lup (= Luptáková, Věra): Slovanská epopej je dílo, ze kterého jsem si sedl na zadek, přiznává restaurátor Berger. In web ČRo Plus, 19. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: „Když jsem někdy v 80. letech viděl vystavený jeden nebo dva obrazy Slovanské epopeje, tak na mě vůbec nezapůsobily,“ vzpomíná akademický malíř a restaurátor Tomáš Berger. Když ale někdy v roce 2004 odjel do Moravského Krumlova, kde je viděl už všechny, tak si podle vlastních slov „sedl na zadek“. Ředitel Galerie hlavního města Prahy totiž Bergera požádal, aby se Muchově epopeji věnoval jako restaurátor.

„Tak jsem v tom Moravském Krumlově koukal na ty osmimetrové obrazy z dálky a říkal jsem si, že je to taková monumentální malba. Ale když jsem přišel blíž, na půl metru nebo míň, tak jsem si řekl, že ono je to propracované do nejmenšího detailu. To je úplná ilustrace,“ popisuje.

Chodil pak neustále po místnosti, od jednoho obrazu ke druhému. „Neuměl jsem pochopit, jak ten efekt udělal. Aby to bylo stoprocentní z dálky i z blízka.“

Alfons Mucha ve Slovanské epopeji podle Tomáše Bergera vytvořil dílo uvolněné, popisné, dekorativní, které umí pracovat s polotóny a glazurami. „Vytváří různé opary, kouřové clony nad ohníčky, mlhy. Není to jen vyjádření 73 figur, které mají bojové postoje, nebo naopak padlí po bitvě. Ale je tam všechno, hlavně atmosféra.“  (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)