13+ – Debata k novele zákona o střetu zájmů, úmrtí Eduarda Marka (2022)

Připravil Ondřej Havlíček.

Hovoří Ondřej Havlíček – moderátor, Karel Hvížďala – komentátor a spisovatel, Petr Leyer – ředitel Transparency International ČR, Michaela Tučková – spoluautorka knihy o Eduardu Markovi.

Natočeno 2022. Premiéra h.; 25 min.).

Lit.: Hlávková, Anežka: Zůstat věrný skautským ideálům, víře v Boha, sám sobě, říkal zesnulý nejstarší český skaut. Pořad v souvislostech. In web Radio Proglas, Ve sto čtyřech letech zemřel včera nejstarší český skaut Eduard Marek, přezdívkou Hroznýš. Byl účastníkem Pražského povstání a vězněm dvou totalit, v letech 1968 a 1989 se podílel na obnově Junáka a získal Řád stříbrného vlka, nejvyšší skautské vyznamenání.

„Eduard Marek byl náš letitý farník na Spořilově u svaté Anežky. Blíže jsme se seznámili až v roce 2007, kdy jsme pro náš farní plátek udělali rozhovor a já teprve tehdy zjistila, co je to za muže a jaký život prožil. Do té doby jsem ho vnímala jako muže v kožené bundičce a džínách, kterému by tenkrát nikdo nehádal 90 let,“ řekla ve vysílání Proglasu Michaela Tučková, spoluautorka jeho životopisné knihy Nebyl den jako druhý: Touhy a sny kluka ze Žižkova. Tu společně sepsali podle deníků, skautských kronik a kroniky rodu, kterou začal Eduard Marek psát v 70. letech. „Vždycky se zajímal o svět, o lidi kolem sebe. Proto se zajímal i o mě a mou rodinu. Proto byla spolupráce jak profesionální, tak přátelská,“ doplnila Tučková. Lidé by si podle ní mohli z odkazu Eduarda Marka odnést to, co neustále opakoval: „Zůstat věrný skautským ideálům, víře v Boha, sám sobě.“ (…)

Lit.: Havlíček, Ondřej: Lex Babiš nestačí. ´Novináři by měli sami vědět, že neslouží někomu, ale něčemu,´ říká Hvížďala. Pořad v souvislostech. In web Radio Proglas, Novela zákona o střetu zájmů je podle Karla Hvížďaly potřebná, nedostatečná mu ale přijde lhůta 60 dnů na zbavení se vlastnických podílů v médiích. Legislativní úpravu nezávislosti médií by zároveň chtěl doplnit redakčními kodexy a silnějším postupem ze strany Syndikátu novinářů. Podle ředitele Transparency International Petra Leyera není zatím jasné, jak postihnout vlastníky internetových médií, vidí také další mezery, jinak ale novelu v současné podobě podporuje.

Co mění novela zákona o střetu zájmů? Měli by politici mít přímý vliv na média? A nestačí jako plně nezávislá dvě veřejnoprávní média? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)