Souvislosti Plus – Češi chudnou (2023)

Češi už téměř dva roky chudnou, když si za své výdělky mohou koupit stále méně zboží a služeb. Skončilo tak dlouhé období, kdy naopak mzdy rostly a naše společnost bohatla. Má ten dvouletý propad zásadně změnit Čechy na dlouhou dobu? Odpovědi hledaly Souvislosti Plus a Václav Pešička.

Natočeno 2023. Premiéra 11. 10. 2023 (ČRo Plus, 20:05 h.; 53 min.).

Lit.: vsvo – Pešička, Václav: Češi už téměř dva roky chudnou. Situace je závažná, shodují se odborníci. Nejvíce tratí ti nejchudší, i proto nedůvěřují vládě, tvrdí. In web ČRo Plus, 11. říjen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Češi chudnou. Nejlépe to odráží pokles reálných mezd, který aktuálně prožíváme a je nejdelší v naší historii. Přitom jsme si v posledních letech zvykli na to, že nám platy každým rokem poměrně slušně rostly. Jenže situace se zásadně změnila a zdražování začalo ukusovat nejen z naší kupní síly, ale především z ochoty zaměstnavatelů mzdy nadále zvyšovat.

To je realita, která nás čeká i v dalších měsících a která tak zásadně ovlivní hodnocení nejen kvality našeho života, ale i kvality našich politiků a podnikatelů. Jaký potenciál má tato situace ovlivnit naše chování a hodnocení dlouhodobě?

V loňském roce bylo Česko zemí s nejprudším propadem reálných mezd v rámci všech zemí OECD. Průměrné reálné mzdy Čechům klesají už sedm čtvrtletí v řadě, což je nejdelší doba v historii Česka, a pomalu se tak vrací naše kupní síla zpět do minulosti.

V reálném srovnání se vrátila na úroveň let 2018 a 2017. To vše v době, kdy čelíme recesi. Ale takové podivné, protože nezaměstnanost je stále rekordně nízká. I proto se říká, že právě uchazeči o práci řídí pracovní trh.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula o víkendu představil požadavek růstu mezd při vyjednávání kolektivních smluv v privátní sféře o osm až deset procent. „Důvodem je 33 procent inflace, která se odehrává od roku 2021. Největší problém české ekonomiky je 16 měsíců po sobě klesající spotřeba, která tvoří HDP z 55 procent,“ řekl. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)