Sídelní kaše (2024)

Dokument připravila Veronika Kindlová.

Natočeno 2024. Premiéra 8. 9. 2024 (ČRo Plus, 24 min.).

Lit.: Kindlová, Veronika: Bludiště z betonu aneb Jak satelitní města ovlivňují okolí Prahy. In web ČRo Plus, 8. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Do obcí v okolí velkých měst se překotně stěhují noví obyvatelé a staví si domy kolem původních zástavby, tedy takzvaná satelitní městečka. Ta pohlcují okolní louky a pole a vytrácí se taky původní venkovský ráz. Noví obyvatelé každé ráno sedají do aut, odjíždějí za prací do většího města a vracejí se pouze na noc.

Jesenice představuje typický příklad obce, která se v posledních letech potýkala s přívalem nových obyvatel a novou výstavbou satelitů.

Do města pravidelně jezdí autobusy se studenty architektury, aby se podívali na odstrašující příklad, jak by takové nové osídlení, kterému architekti říkají sídelní kaše, vznikat nemělo.

„Obec si nepohlídala, aby s výstavbou pro bydlení vznikala i veřejné vybavenost a aby byly zkapacitněny silnice, které vedou na Prahu,“ říká místostarostka Jesenice Iva Řehulková (STAN).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)