Reparát – Jídlo a vzdělávání (2024)

Mohou se školní jídelny stát učebnami? A jak důležitou roli hraje jídlo ve vzdělávání? Připravila Daniela Vrbová. Zvukový design Jaroslav Pokorný. Editace Markéta Vozková.

Hovoří Soňa Kafková, vedoucí školní jídelny v Červených Janovicích, a Karolina Kalmünzerová, manažerka a lektorka programu Skutečně zdravá škola.

Natočeno 2024. Premiéra 14. 10. 2024 (ČRo Plus, 11:10 h.; 25 min.).

Lit.: Vozková, Markéta – Vrbová, Daniela: Jak naučit děti na zdravé jídlo? „Pašovat“ nové chutě do nezdravých pokrmů i zapojit žáky v jídelně. In web ČRo Plus, 14. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nebát se zdravého stravování učí žáky, jejich rodiče a školy program Skutečně zdravá škola. Aktuálně se do něj zapojilo více než 500 škol po celém Česku. „Jídelny dnes hodně využívají vysoce průmyslově zpracované potraviny typu polotovar, přitom by měly být vzorem,“ kritizuje lektorka tohoto programu Karolina Kallmünzerová v podcastu Reparát Českého rozhlasu Plus a navrhuje: „Školní jídelna se může stát učebnou, děti se mohou podílet na přípravě jídla.“

Děti tráví ve školách a předškolních zařízeních podstatnou část svého života. „Je to dostatek prostoru, abychom mohli pozitivně ovlivnit jejich stravovací návyky. A to je klíč k prevenci vlastního zdraví,“ vysvětluje Kallmünzerová, proč se zaměřuje právě na školní jídelny jako manažerka a lektorka programu Skutečné zdravá škola.

Podobu pokrmů v jídelnách ovlivňuje především takzvaný spotřební koš. „Dřív vycházel z toho, že se vaří z čerstvých celých potravin, dostupných lokálních zdrojů. Dnes školní jídelny hodně využívají vysoce průmyslově zpracované potraviny typu polotovar. Školy by přitom měly být vzorem a tam tyto potraviny nepatří,“ upozorňuje.

Letos se spotřební koš po 30 letech mění. Praxe však ukazuje, že děti například nejedí luštěniny, ryby, zdravé obědy vracejí a bojí se nových receptů. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)