Boris Rösner – Aristokrat divadla a herectví (2011)

Připravil Dan Moravec. Mozaika k nedožitým šedesátinám aristokrata divadla a herectví. Ze záznamů hovoří a hraje Boris Rösner.

Použity ukázky z pořadů Zadáno pro Borise Rösnera, Báječný svět Viktora Preisse, Uprostřed divadelního představení, Nostalgické muzeum zábavy, Ze zátiší Jeronýma Janíčka – Boris Rösner: Divadelní magie pro Rádio 1.

Natočeno 2011. Premiéra 10. 4. 2011 (25 min.). Repríza 24. 8. 2014 (ČRo 2 Praha, 22:00 h) v cyklu Léto rozhlasových legend.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Nedělní večer dvou aristokratů. In Týdeník Rozhlas 37/2014, s. 21 (článek). – Cit.: (…) Následně reprízovaný dokument Aristokrat divadla a herectví měl premiéru v roce 2011 coby „mozaika k nedožitým šedesátinám“ Borise Rösnera. Při jeho přípravě využil Dan Moravec bohatý rozhlasový archiv, předně půvabné vyprávění samotného aktéra z pořadů Zadáno pro Borise Rösnera, Báječný svět Viktora Preisse, Uprostřed divadelního představení, Nostalgické muzeum zábavy…

Z dokumentu vyzařuje především neuvěřitelná Rösnerova tvůrčí zaťatost, oddanost divadelní práci, pečlivost a nenávist k polovičatosti. Častý představitel démonických postav (kolik jen si zahrál mágů, čarodějů a zlých králů v televizních pohádkách!) je zde představen také jako výborný a vtipný společník. Jeho vyprávění je však také prodchnuto stálou přítomností očekávané smrti; Rösnerova matka zemřela mladá a on sám byl až posedlý myšlenkou rodově podmíněné krátkověkosti. Je věčná škoda pro české dramatické umění, že se toto hercovo očekávání tak brzy splnilo.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)