Podivná zatáčka po sezóně (1992)

Jindřich Fairaizl. Původní rozhlasová komedie. Obyčejná česká rodina prožije v Itálii, na začátku své první zahraniční dovolené zcela mimořádnou událost. Dramaturg Josef Hlavička. Režie autor.

Osoby a obsazení: Chvojka (Václav Postránecký), Anna (Jorga Kotrbová), Fanouš (Petr Lněnička), Stáníček (Martina Drofová), šéf (Oldřich Panovský), pingl (Pavel Šváb). Dále účinkují Bohumil Bezouška, Stanislav Lehmann, Natálie Markovičová, Hana Vodňanská, Simona Stašová, Marie Fridrichová, Giampaolo Hák, Artur Šviha, Emilia Christova, Radka Voborníková a Daniela Martínková.

Natočeno 1992. Premiéra 14. 4. 1993 (Praha, 20.00 – 20.52 h.; 50 min.). Repríza 1. 11. 2000 (Praha, 20:04 h.); 10. 3. 2024 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Alternativní verze názvu: Podivná zatáčka po sezoně

Lit.: Velíšek, Martin: Jindřich Fairaizl: Podivná zatáčka po sezóně. Komedie z jedné porevoluční dovolené v Itálii. In web ČRo 3 Vltava, 10. březen 2024 (článek). – Cit.: Václav Postránecký a Jorga Kotrbová v hlavních rolích původní rozhlasová komedie, která posluchače zavede do legendárních devadesátých let minulého století.  (…)

Krátce po sametové revoluci se česká rodina vydá na dovolenou do Itálie. Ta cesta nese všechny znaky tehdejší turistky v podání českých občanů. Minimální zkušenosti, minimální finanční zabezpečení, minimální jazyková vybavenost a maximální očekávání. Není proto divu, že dovolená, poté co se rodinka za trochu zvláštních okolností ubytuje v odlehlém hotýlku, nabere překvapivý směr.

V šedesátých letech 20. století byl Jindřich Fairaizl především významným televizním dokumentaristou. Psal ale i scénáře k hraným televizním filmům. Pro své postoje se opakovaně potýkal se zákazy – například jeho podíl na seriálu Sanitka nesměl být v titulcích uveden.

Pro rozhlas napsal hry Slavný den konání dobrých skutků (1987, r. Jan Lorman), Jak to slunce povylejzá (1987), Balada o čekání v podzimní trávě (1988, r. Jiří Horčička), Sedm rozpačitých cest ševce Vohralíka za opravdovostí (1990, ve vlastní režii) a Podivná zatáčka po sezoně (1992, ve vlastní režii).

Po roce 1989 se opět věnoval televizní tvorbě jako scenárista a režisér. Velmi krátce byl ústředním ředitelem Československé televize. Pro jeho dramatickou tvorbu je typické užití komediální až groteskní nadsázky.  (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Tuto rozhlasovou hru scháním už od roku 1993. Marně. Snad se toho ještě dožiju a seženu ji :)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)