Pilát Pontský (1996)

Michail Bulgakov. Rozhlasová dramatizace novely z roku 1928. Překlad Magda Takáčová. Rozhlasová dramatizace Viera Mikulášová-Škridlová. Hudební dramaturgie Katarína Cútová. Dramaturg Vladimír Fišera. Mistr zvuku Ivan Mihál. Technická spolupráce Andrej Klimits. Režie Vladimír Rusko.

Osoby a obsazení: Pilát Pontský (Emil Horváth ml.), tajemník, sluha (Miroslav Trnavský), Jošua Ha-Nocri (Ján Gallovič), setník Marcus (Ján Mistrík), velitel legie (Jozef Šimonovič), Kaifáš (Július Vašek), Afranius (Leopold Haverl), 1. muž /1. voják (Igor Čillík), 2. muž / 2. voják (Dušan Kaprálik), žena / služka (Nataša Kulíšková), stařec (Gustáv Legéň), Matúš Lévi (František Kovár), pekařka (Darina Vašíčková), Nisa (Mária Dacejová), Jidáš Iškariotský (Marián Geišberg), kat (Július Paluš), tribun (Ján Valentík).

Nastudoval Slovenský rozhlas Bratislava 22. 3. 1996. Premiéra 5. 4. 1996 (Devín, 22:00 h.; 84 min.). Repríza 1. 4. 2018 (Rádio Devín, 21:00 h.); 21. 8. 2022 (SRo Rádio Devín) v cyklu To najlepšie z rozhlasovej hry ostatných desaťročí.

Pozn. Novela byla původně napsána již v roce 1928, protože však Michail Bulgakov neviděl možnost jejího tehdejšího uveřejnění, zakomponoval ji později do románu Mistr a Markéta.

Kromě této dramatizace byly na téma Pilát Pontský natočeny další dvě hry. Na Slovensku v roce 2006 napsal Alois Čobej původní rozhlasovou hru pod názvem „Ja, Pontius Pilatus“. Hru natočilo Rádio Lumen, režie Alois Čobej. Česky v 90-tých letech zdramatizoval Bulgakovu novelu pod původním názvem „Pilát Pontský“ Jan Kašpar. Dramatizaci natočil Český rozhlas, režie Hana Kofránková.

Lit.: anonym: Nedeľné návraty ku kultovkám: To najlepšie z rozhlasovej hry. 50. výročie Rádia Devín. In web SRo Rádio Devín, 29. 6. 2022 (článek). – Cit.:  (…)   Rozhlasová hra Pilát Pontský autorky Viery Mikulášovej-Škridlovej vychádza z niektorých kapitol Bulgakovovho najslávnejšieho románu Majster a Margaréta. Téma Pontského Piláta poskytuje epické, filozofické a etické zrkadlo i zmysel všetkému, čo sa v románe Majster a Margaréta odohráva. Je tým fókusom, od ktorého sa odvíja a ku ktorému sa vracia koleso dejín, epické i myšlienkové koleso románu. Aj tam, kde sa odohrávajú akoby iné osudy postáv, kde sa nastoľujú a riešia iné problémy (napr. lásky a nenávisti, racionálneho a iracionálneho, invariantu a variant, viery a ateizmu, dogmatizmu a tvorivosti atď.), kdesi v hĺbke týchto ideí sa mihoce doba Pontského Piláta, kedy zlo víťazilo nad dobrom, lož nad pravdou, nenávisť nad láskou. (..)

Lit.: anonym: Pilát Pontský. In Televízia a rozhlas 14/1996, str. 15 (anotace). – Cit.:  Michail Bulgakov napísal novelu Pilát Pontský ešte v roku 1928. Keď sa presvedčil, že nádej na jej uverejnenie vo vtedajšej spoločnosti je nereálna, vkomponoval ju do široko koncipovaného románu Majster a Margaréta. Dramaturgia rozhlasovách hier pre dospelých pristúpila k dramatizácii tejto časti románu pre osobitý pohľad autora na problematiku moci a jej uplatnenia v historických súvislostiach. Vďaka tomuto pohľadu sme svedkami dramatickej konfrontácie hodnotových systémov medzi protagonistami diela: Pilátom Pontským a Ješuom, Kajfášom a Judášom Iškariotským.

Lit.: anonym: Rozhlasové hry na víkend. Rozhlasová tvorba. In web Rádio Devín, 29. 3. 2018 (článek). – Cit.:  Literárne a dramatické Rádio Devín pozýva priateľov rozhlasových hier na stretnutia s tými najlepšími archívnymi rozhlasovými hrami zo Zlatého fondu Slovenského rozhlasu. Na víkend od 29. 3. do 1. 4. sme pre poslucháčov pripravili: (…)

Nedeľa 21.00 – Michal Bulgakov: Pilát Pontský

Rozhlasová dramatizácia novely z roku 1928. Preklad Magda Takáčová. Rozhlasová dramatizácia Viera Mikulášová-Škridlová. Hudobná dramaturgia Katarína Cútová. Dramaturg Vladimír Fišer. Majster zvuku Ivan Mihál. Technická spolupráca Andrej Klimits. Réžie Vladimír Rusko. Účinkujú: Emil Horváth, Miroslav Trnavský, Ján Galovič, Július Vašek, Leopold Haverl, Gustáv Legéň, František Kovár, Marián Geišberg a další.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)