Umenie na kolesách – Periféria / Vzdelávanie (Umění na kolech – Periferie / Vzdělávání, 2021)

Valéria Juričková. Esej. Režie Jozef Palaščák.

Účinkuje Lucia Hrašková.

Natočeno 2021. Repríza 4. – 10. 9. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Rozhlasový pozdrav (nielen) do školských lavíc. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera,  1. 9. 2024 (článek). – Cit.:  Začiatok septembra býva akýsi nostalgický. Prázdniny a dovolenky sú za nami a mnohí naši verní poslucháči si sadajú opäť do školských či študentských lavíc. Tento týždeň chceme byť v Rádiu Litera s nimi. S témou školy, s maturitnými autormi, ale nezabúdame ani na tých poslucháčov, ktorí už netrpezlivo očakávajú ďalšie dlho nevysielané hry a pásma. Vo vysielaní sa objaví 5 častí z Hesseho knihy Narcis a Goldmund. Z dlho nevysielaných hier to budú Miláčik (od G. de Maupassanta), Kto je tu zanedbaný, miláčik? (od T. Kusej) a Šimona (od W. Weidlerovej a L. Feuchtwangera). Nebude chýbať rozprávka (Malá morská víla) či pásmo o Andersenovi ako básnikovi. Z vysielania sa ozve i hlas Kláry Jarunkovej (v pásme Príbehy o jedinečnosti) a na svoje si prídu aj milovníci dobrej poézie – tento týždeň J. Keats a H. Gavlovič. (…)

Pridávame esej Valérie Juríčkovej Umenie na kolesách. Píše o svojej práci vo výtvarnej škole, ktorá sa od tých bežných líši tým, že učitelia dochádzajú za žiakmi. Píše o periférii – aj ekonomickej – to je jeden dôvodov, prečo sa učitelia za žiakmi vydali. Existuje však aj periféria sociálna, emocionálna. Ale hendikep svojich žiakov sa rozhodla táto škola premeniť na devízu. V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Lucia Hrašková. Program je z roku 2021. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)