Černobyl 1/10 (2020)

Serhii Plokhy. Četba na pokračování. Překlad Petr Kovařík. Pro rozhlas připravil Marek Pivovar. Režie Tomáš Soldán.

Čte František Strnad.

Natočeno 2020. Premiéra 4. – 13. 9. 2020 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Obsah: 1. Stavba – 2. Páteční noc. – 3. Výbuch – 4. Exodus – 5. Krocení reaktoru – 6. Do zakázané zóny – 7. Počítání životů – 8. Zločin a trest – 9. Jaderná vzpoura – 10. Nezávislý atom.

Pozn.: Ukrajinský historik Serhii Plokhy v knize Černobyl popsal, co se stalo 26. dubna 1986. Po výbuchu jaderného reaktoru se dostaly do vzduchu stovky tun radioaktivních látek, zamořily okolí elektrárny, a radioaktivní mrak postupoval nad východní Evropou i Skandinávií. Co tragédii předcházelo?  (anotace)

Lit.: Lenartová, Eva: Serhii Plokhy: Černobyl. Historie jedné jaderné katastrofy. In web ČRo Plus, 6. září 2020 (článek). – Cit.: Hrdinství, hloupost, neschopnost, arogance, odvaha a zbabělost namíchaná do třaskavé směsi v zemi, kde nic nefungovalo. Černobyl. Výbuch, který vedl k rozpadu Sovětského svazu a změnil svět.

Navzdory tomu, co všechno jsme o tragédii četli, viděli nebo slyšeli, je Černobyl fascinujícím hororově zbarveným čtením. (…)

Znovu si uvědomíme, že vinou naprostého neumětelství a politického cynismu se Evropa ocitla krok od okraje propasti, do níž se nezřítila jen zásluhou neuvěřitelné statečnosti hrstky lidí.

Mráz po zádech jde čtenáři především při popisu stavby elektrárny a bezprostředních reakcí na mimořádnou událost, kterou Sovětský svaz přiznal až po naléhavých dotazech ze Švédska.

Tuto počáteční, příliš dlouho trvající neochotu přiznat vlastním lidem, v jak smrtelném nebezpečí se ocitli, a podniknout kroky na jejich záchranu dává Serhii Plokhy do souvislosti s navazujícím bojem Ukrajinců o samostatnost a rozpadem sovětského impéria. Srozumitelně a podrobně popisuje také následný vývoj vztahů Ukrajiny a Ruska.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Doplňující údaje o tvůrcích (z webu ČRo):
Dramaturgie Eva Lenartová, zvuková spolupráce Marek Hoblík

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)