Plné zuby (2020)

Pavel Švanda. Fejeton. Režie Lukáš Kopecký. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Čte Zdeněk Bureš.

Nastudovalo Brno v roce 2020. Premiéra 28. 11. 2020 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 8 min.).

Lit.: Švanda, Pavel: Pavel Švanda: Plné zuby. In web ČRo Brno, 27. listopad 2020 (článek). – Cit.:  Už toho máme plné zuby. A nejen epidemie, ale i všech těch opatření proti. Ptáme se, jak unést nesnesitelnou vleklost omezení. Zjara nás nesla ochota většiny. Na podzim leckde chybí vůle k solidaritě. Neplatí to jen v českomoravském kotlíku. A není to ani zcela nečekaný vývoj. Kdo víc pamatuje, ten si vzpomene: na počátku velkých krizí minulosti, například při mobilizaci, při vypuknutí války, často vyhrávaly muziky. Mávalo se prapory a spěchalo se do kasáren. Panovalo přesvědčení, že nejde o víc, než rázně porazit ty druhé.  Když vítězství nenastalo do švestek, za vleklého vypětí a rostoucích obětí, vlády postupně zjišťovaly, že jim nestačí bojovat s nepřátelskými armádami, nýbrž že se postupně ocitají v konfliktu s vlastním do kosti otráveným obyvatelstvem. Muziky dohrály a nastoupily represe, třeba až smrtící.

Tak nějak podobně tomu bývá pokaždé, trvá-li kolektivní krizové zatížení příliš dlouho. Leccos dočasně zakryje optimistická propaganda. I naše vláda by asi svedla vylepit po zdech nějaké ty hurá plakáty. Buďme vděčni, že se nic takového neděje: leda bychom byli ještě dotčenější. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)