Šílené století Ivana Klímy (2021)

Karel Hvížďala. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 21. 9. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hvížďala, Karel: Karel Hvížďala: Šílené století Ivana Klímy. In web ČRo Plus, 21. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Postupně jsem pochopil, že existuje svoboda vnějších podmínek a svoboda vnitřní, nebo přesněji: člověk se může chovat nesvobodně i za svobodných podmínek a může se chovat svobodně (se všemi riziky, která to přináší) i v nesvobodných podmínkách. Myslím, že téměř po celou dobu své dospělosti jsem se pokoušel chovat jako svobodný člověk, psal jsem o světě ne tak, jak mi chtěli přikazovat, ale tak, jak jsem jej vnímal a viděl a prožíval.“

To jsou slova spisovatele Ivana Klímy, jimiž více než před dvaceti lety, tedy když se mu blížila sedmdesátka, končil své paměti, kterým dal název Moje šílené století. Před pár dny, 14. září, oslavil devadesátiny, a to je důvod si připomenout, jak k tomuto přesvědčení, které jsem citoval, došel. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)