Studna (2023)

Radek Štěpánek. Fejeton. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Čte autor.

Připravilo Brno v roce 2023. Premiéra 23. 9. 2023 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 8 min.).

Lit.: Štěpánek, Radek: Radek Štěpánek: Studna. In web ČRo Brno, 22. září 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když se řekne studna, někdo si jistě vzpomene na Malého prince a někdo další zas na starého Brůnu z Třiceti případů majora Zemana. Mně od letošního jara to slovo asociuje nejdřív mazlavé bláto plné úlomků omítky, cihel a tašek. A potom křišťálově čistou vodu, která mě udivovala svým chladem, protože si ho dokázala udržet i v těch největších červencových vedrech. Spoustu práce, která mě nejdřív štvala a pak nebývale odměnila, jak už to tak občas bývá.

S naším přestěhováním do Telče se k mé velké radosti stala součástí naší malinkaté zahrádky a světa kolem něj i studna. Nic bližšího jsem o ní nevěděl, jen to, že do ní tchán kdysi nainstaloval čerpadlo, které vodu skutečně čerpalo, později ale fungovat přestalo. Nevěděl jsem ani, jestli je v té studni ještě voda a dlouhou dobu jsem se do ní radši nepodíval, abych nebyl zklamaný. Sousedé říkali, že je to všude kolem jak kdy, podle zimy. A všichni víme, jak je to teď se zimami. Kdyby ve studni voda nebyla, měl jsem v plánu ji využít jako cisternu na dešťovku. Když jsem ale loni pozdě na podzim studnu otevřel, zdála se plná. Měl jsem ohromnou radost. Její vyčištění už kvůli blížící se zimě nepřipadalo v úvahu, ale zapřísahal jsem se, že hned na jaře pozvu studnaře, aby se do studny podíval, zjistil, jak je hluboká, a vyčistil ji. Přeci jen, studna plná vody je dneska poklad, o který je třeba pečovat. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)