Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Dvakrát tzv. senzační hra z Brna

Přemysl Hnilička

(vyšlo v Týdeníku Rozhlas /2021)

Dnes se překvapivě nebudeme věnovat rozhlasové hře z dávnější historie, ale právě naopak nejnovějším inscenacím, které měly premiéru v posledních třech letech. Za jejich vznikem stojí Iveta Novotná, která se již několik let věnuje fenoménu tzv. senzačních her. Tento subžánr rozhlasové hry byl specifický tím, že svou formou dokázaly u posluchačů vyvolat dojem skutečnosti. Vznikaly zejména v počátcích rozhlasového vysílání a patří mezi ně například Požár opery (1930) Jana Grmely nebo světoznámá Válka světů (1938) H. G. Wellse v režii Orsona Wellse. Zároveň – jak píše Iveta Novotná – “… jejich vznik a následné odvysílání měly za následek proměnu vnímání rozhlasu jako takového a rošíření možností, jakými je toto médium schopné upoutat pozornost posluchačů”.

Novotná však nezůstala jen u zmapování historie v podstatě byvšího žánru; pokusila se ho oživit na vlnách brněnského rozhlasu. Vedle Večera na téma Dramatická senzace v rozhlase (2020) tak vznikla senzační hra Fej…t…n (2019), a to jako výsledek workshopu na Janáčkově akademii múzických umění (JAMU). Scénáristicky a režijně ji pod pedagogickým dohledem Ivety Novotné připravili studenti Eliška Kánská, Filip Gažo a Jan Rec, hru zahráli profesionální herci (Barbora Goldmannová, Dominik Teleky, Ladislav Kolář, Eliška Kánská).

Druhým pokusem o senzační hru v současném rozhlasovém prostředí byla inscenace textu Marcela Peterky Osobnost pod lupou (2021). Text hry vznikl v rámci semestrálního úkolu v předmětu Rozhlasové praktikum. Studenti měli za úkol napsat krátkou fiktivní reportáž vystavěnou na motivy skutečné události. Vítězný Peterkův text, který se dočkal nastudování, se formou fiktivního rozhlasového rozhovoru vyjadřuje k problému zcela aktuálnímu. Hostem redaktorky je totiž virální odborník An Rejd Codiv (hraje ho student Daniel Gajdoš), tajemný muž s velkým osobním kouzlem, který však za slupkou civilizovaného gentlemana skrývá zločinné a temné jádro. Není divu, jeho příjmení je jen přesmyčka, za níž se skrývá současné světové nebezpečí číslo jedna, což Mistr Codiv v závěru hry jen dosvědčí vypuštěním dalšího, ještě ničivějšího viru, který se šíří dokonce i po rozhlasových vlnách… Jediným jeho protivníkem se stává Astra Pfeizerová (Júlia Ilčinová), která je však vystavena smršti jeho lživých pomluv a dezinformací.

Studenti JAMU si při natáčení nevyzkoušeli jen role autora a herců. Dramaturg Josef Nosál během přípravy připomínkoval celkem pět verzí scénáře, režijně hru připravily Anna Mrázková a Gabriela Jakoubková. Herci pocházeli ze čtvrtého ročníku herectví (vedoucí Igor Dostálek, častý host rozhlasových studií ČRo Brno a Rádio Proglas). Hra byla natočena v červnu 2021 ve studiích Astorka.

Obě hry měly premiéru v rámci literárního pořadu Zelný rynk, který na brněnské stanici připravuje a uvádí již od 90. let Alena Blažejovská. Ta osvíceně dává příležitost svým studentům z JAMU vyzkoušet si rozhlasovou práci také z praktické stránky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)