Goldstein (2019)

Book coverVolker Kutscher. Kompletní audiokniha. Překlad Tomáš Butala. Režie Michal Bureš.

Čte Jan Teplý II.

Natočeno 2019. Vydal OneHotBook 7. 11. 2019 (2 CD MP3, katalogové č.: AK271; EAN: 8594169482712; délka nahrávky 20 hodin 4 minuty).

Pozn.: Berlín roku 1931 – válka gangů v době hospodářské krize.

Když Gereon Rath dostane za úkol sledovat amerického gangstera Abrahama Goldsteina, netuší, že z kolegiální výpomoci pro americkou Bureau of Investigation se brzy stane smrtící závod. Zatímco se na svém pozorovacím stanovišti v hotelu Excelsior nudí, ozbrojený Goldstein se už dávno volně pohybuje po městě. Když pak Marlow, šéf podsvětí, donutí Ratha k soukromému vyšetřování, ocitá se komisař mezi bojovými liniemi zločineckých spolků. Mezitím Charly Ritterová, která nastupuje přípravnou právní praxi, podniká vlastní pátrání, jež se zakrátko protne s tím Gereonovým…

Třetí díl série s komisařem Gereonem Rathem, hlavním hrdinou literární předlohy úspěšného seriálu Babylon Berlin v režii Toma Tykwera (Lola běží o život, Parfém: Příběh vraha).

„Jan Teplý výtečně nadaboval postavu komisaře Ratha již v seriálovém zpracování, v audioknize však dostává ještě více prostoru. Kromě projevu sympatického hrdiny se herec chopil příležitosti přiřadit ke každé z mnoha postav vlastní identitu. Udržuje správné tempo příběhu, občas se zadrhne či pousměje, čímž obohacuje původní text o velmi cennou přidanou hodnotu.“ – naposlech.cz.

Volker Kutscher (* 1962)

Vystudoval němčinu, filozofii a historii na univerzitě v Kolíně nad Rýnem a v rakouském Wuppertalu. Než v roce 1995 vydal svůj první detektivní román pod názvem Mokrá ryba (MOBA, 2017), pracoval jako novinář. Od roku 2004 žije v Kolíně nad Rýnem, kde se kromě žurnalistiky věnuje také psaní scénářů pro televizi a vlastní literární tvorbě. Celá osmidílná série detektivek s kriminálním komisařem Gereonem Rathem, která je zasazena do Berlína 20. – 30. let (období tzv. Výmarské republiky), se stala světovým bestellerem a vznikl podle ní neméně úspěšný televizní seriál Babylon Berlin v režii Toma Tykwera (Lola běží o život, Parfém: Příběh vraha).

Jan Teplý (* 1976)

Po studiu na pražské konzervatoři získal první angažmá v Klicperově divadle v Hradci Králové. Odtud v roce 1998 odešel do Divadla po Palmovkou, kde působí dodnes. Kromě toho hostoval v Divadle na Vinohradech a ve Švandově divadle, objevil se i na menších pražských scénách a v představeních v rámci Letních shakespearovských slavností. Hrál v několika filmech (např. Kožené slunce, Hezké chvilky bez záruky, Andělé všedního dne) a známý je z televizního seriálu Temný kraj, kde ztvárnil jednu z hlavních postav, a účinkoval i v dalších (např. Zdivočelá země, Kriminálka Anděl, Ulice, České století). Spolupracuje též s rozhlasem a věnuje se dabingu (daboval třeba hlavní postavu kriminálního komisaře Gereona Ratha v seriálu Babylon Berlin).

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)