Osamělý rváč (2020)

Miloš V. Kratochvíl. Kompletní audiokniha.

Čte  Petr Třebický.

Natočeno 2020. Vydalo Čti mi! 16. 3. 2020 (celková délka 12 hod. 19 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Kratochvílův Osamělý rváč je dílo vzhledem ke svému zaměření velice ceněné. Jeho děj je zasazen do pozdní renesance, období tureckých válek. Unikátní spojení historických reálií a silného příběhu člověka, který se rval s vlastním životem stejně jako se svými nepřáteli. Herman Kryštof Russworm – vynikající voják, prozíravý vojevůdce, nezkrotný rebel, antihrdina.

Miloš V. Kratochvíl byl autorem historické beletrie a filmový scénárista.  Dětství strávil v rodné Vídni. Prostředím, které ho formovalo bylo však Podřipsko, odkud pocházel jeho rod a kde trávil prázdniny, a Praha. Maturoval v Praze na malostranském gymnáziu, vystudoval na FF UK historii a archivnictví.

Pracoval v archivu hlavního města Prahy, po válce byl dramaturgem Československého státního filmu. Od roku 1951 byl profesorem na Filmové fakultě Akademie múzických umění.

Kratochvílova literární díla ze 40. let inklinují k žánru psychologické prózy, z počátku 50. let k typu výchovné historické beletrie, romány ze 70. let k historické beletrii, která kombinuje fikci s faktograficky dokumentárními částmi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)