Udělej si ráj (2020)

Audiokniha Udělej si ráj  - autor Mariusz Szczygieł   - interpret Martin PreissMariusz Szczygieł. Kompletní audiokniha. Režie Miloš Vrána.

Čte Martin Preiss.

Natočeno 2020. Vydala Audiotéka, červen 2020 (MP3, celková délka 7 hodin 23 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Audiokniha autora bestselleru Gottland, který byl přeložen do deseti světových jazyků a získal řadu ocenění. Zatímco Gottland vyprávěl o naší historii v uplynulých sto letech, Udělej si ráj je knihou o současném Česku. Je to subjektivní záznam z autorových častých návštěv Česka v posledních deseti letech, vyprávění o tom, co Poláka-čechofila fascinuje na dnešní české společnosti a kultuře – „kultuře radosti smutku“.Svébytným proplétáním motivů vzniká vrstevnatý obraz o naší zemi a kultuře, jak ho vidí slavný polský reportér a spisovatel, který je dnes také u nás významnou osobností. Kniha patří v Polsku k pěti nejúspěšnějším z roku 2010, autorská práva na ni byla tři měsíce od vydání prodána do pěti zemí.

V roce 2011 vydalo nakladatelství Dokořán a Jaroslava Jiskrová – Máj.

MARIUSZ SZCZYGIEŁ
Mariusz Szczygieł je polský novinář a spisovatel, čechofil propagující ve své vlasti současnou českou kulturu i zvyky. Vystudoval Ekonomické lyceum Štefana Žeromského v Legnici (1985) a politické vědy a žurnalistiku na Varšavské univerzitě (2000). Od roku 2001 se věnuje kultuře a historii Československa, respektive České republiky. Na podzim 2006 publikoval knihu esejistických reportáží Gottland mapující posledních sto let české historie. Małgorzata Szejnertová o něm v předmluvě k výběru z reportáží Neděle, která se přihodila ve středu, napsala: „píše skvěle, zná váhu slova, významu, pointy a především fakt.“

MARTIN PREISS
Už během studia herectví na pražské DAMU hostoval v Národním divadle a po škole nastoupil do angažmá v plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla. V roce 1998 se vrátil do souboru Národního divadla už coby stálý člen činohry. Proslavil se zejména jako moderátor soutěžního pořadu Chcete být milionářem? (2003–2004), často spolupracuje s dabingem a pravidelně se objevuje v televizních seriálech (Krejzovi, Doktoři z Počátků, Velmi křehké vztahy, Tři králové, Arrowsmith) a filmech (Případ pro rybáře, Sjezd abiturientů).

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)