Tyrkysová hora (2021)

Audiokniha Tyrkysová hora - Anita Krausová, Dina Štěrbová Dina Štěrbová. Kompletní audiokniha.

Čte Anita Krausová.

Natočeno 2021. Vydalo Tympanum 23. 10. 2021 (1 CD MP3, celková délka 11 hod.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  První žena světa na Čo Oj. „Víte snad, co obnáší ušití jednoho spacáku? Když nic jiného, tak kolem osmdesáti metrů švů a kuchyň plnou šusťákových ústřižků a silonových nití. A to nejlepší, plnění ušitého pytle peřím, je zábava jen pro silné nervy. Peří je totiž hmota, která je snad zbavená zákonitostí gravitace.“

Cho Oyu – šestý nejvyšší vrchol světa leží na hranicích mezi Nepálem a Čínou. V tibetštině může jméno této hory znamenat také „Tyrkysová bohyně“. Čtyři roky po jejím prvním zdolání se o její pokoření pokusila i první ženská expedice. Skončila tragicky. Dině Štěrbové se podařilo jako první ženě na světě na horu vystoupit roku 1984. Poslechněte si, s jakými úskalími i dobrodružstvími se musela potýkat nejen na horách. Kromě popisu přípravy expedice a samotného jejího průběhu je text prokládán vzpomínkami a příhodami, které doplňují obrázek o této výjimečné a skromné ženě. Lze vůbec za plného rodinného i pracovního provozu připravit vše na expedici, kterou si splní svůj sen? Ušít 20 spacáků, nasušit 30kg masa, sehnat fixní lana, kotevní skoby, výškové stany, plynové bombičky – zkrátka veškerý lezecký materiál a výstroj. Audiokniha je nejen dobrodružnou exkurzí do míst, kam se ne všichni podíváme, ale také připomenutím, že sny jsou od toho, abychom si je plnili.

Dina Štěrbová (1940)
Patří k největším osobnostem světového horolezectví.  Zdolala dvě osmitisícovky, Čo Oju a Gašerbrum II. Narodila se v Bratislavě. Vystudovala odbornou matematiku, specializaci matematická analýza a v letech 1964 až 1992 vyučovala matematiku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Její manžel byl známý zoolog, ekolog, emeritní profesor Univerzity Palackého, cestovatel a spisovatel Otakar Štěrba. Od roku 2006 spolupracuje s Vítězslavem Dokoupilem na humanitárním projektu Czech Hospital v pákistánském Karakorumu. Vyvezli, postavili a od roku 2007 provozují horskou nemocnici ve vesnici jménem Arandu v údolí Basho pod ledovcem Čhogo-Lungma. Každým rokem zajišťují léky na roční provoz nemocnice. Udržují a rozšiřují vybavení nemocnice.  Roku 2017 udělil pákistánský prezident Dině Štěrbové pákistánské občanské ocenění „Sitara-I-KHIDMAT“ (Hvězda za služby) za dlouholeté vynikající humanitární působení v Baltistánu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)