Černá čísla 1/?? (2021-2022)

Byznysový podcast Seznam Ve spolupráci s podcastovým týmem Seznam Zpráv vyrobilo Storylab Audio. Vypravěč Václav Vašák. Producent a režie Damian Machaj. Scénář Lucie Kryzová. Mix zvuku a hudba Ivan Horák a František Šec. Obsahové konzultace Michael Mareš, Petra Krmelová, Zuzana Kubátová.

Natočeno 2021-2022. Webová premiéra 1. dílu 17. 5. 2021 (Seznam Zprávy); 3. dílu 7. 6. 2021 (Seznam Zprávy, 6:00 h.; 29 min.).

Lit.: anonym: Černá čísla. Poslechněte si ukázku z nového podcastu o českém byznysu. In web Seznam Zprávy, 12. 5. 2021 (článek). – Cit.: Seznam Zprávy startují nový byznysový podcast Černá čísla. Vypráví příběhy zakladatelů výjimečných českých firem, které ukazují, že i když jsou peníze na prvním místě, nejde vždy jen o ně.

V celkem šesti dílech podcastové série se představí Tomáš Čupr, Jannis Samaras, Simona Kijonková, Josef Průša, Květa a Šimon Vostří a Dalibor Dědek. Místo rozhovoru ale tvůrci zpracovávají jejich byznysové příběhy formou vyprávění. Role vypravěče se ujal herec Václav Vašák.

Co byl nejtěžší moment v byznysovém rozletu Rohlíku Tomáše Čupra? Kde Simona Kijonková našla inspiraci pro Zásilkovnu a jak s tím souvisí české pivo? Co Josefa Průšu naučilo rozebírání trabantu po tátovi? A jak se z letušky z Chomutova stane zakladatelka miliardového startupu?

První díl nového podcastu Černá čísla patří Tomáši Čuprovi a Rohlíku. Premiéra už 17. května na Seznam Zprávách, ve Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. (…)

Lit.: Průša, Josef: Inovátor Průša. Jak trabant, party a odchod z vysoké školy vedly k miliardové firmě. In web Seznam Zprávy, 7. 6. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jeho příběh připomíná klišé o americkém snu. Kluk, který si doma kutil v garáži a nakonec se z něj stane zakladatel firmy s miliardovým obratem. Poslechněte si příběh inovátora a majitele firmy Prusa Research Josefa Průši.

Ze značky Prusa Research, která sídlí v pražských Holešovicích, se v kutilské a vědecké komunitě stal lovebrand. České 3D tiskárny od Josefa Průši se používají ve SpaceX i v Tesle Elona Muska nebo v podniku United Launch Alliance, který vypouští kosmické lodě na oběžnou dráhu.

Prusa Research má dnes 600 zaměstnanců. V pandemickém roce 2020 tržby firmy přesáhly 2 miliardy korun, celkem prodala přes 100 tisíc tiskáren. Jde o tak trochu rodinný podnik – Josef Průša dodnes pracuje se svým mladším bratrem Michalem, se kterým kutili už jako malí v garáži rodičů na Vysočině. Otec jim jako „tréninkový mater(iál“ poskytl starého trabanta, později dostali i počítač, díky kterému se brzy naučili programovat. (…)

Lit.: Moravec, Dan: Letem podcastovým světem III. In web DokRevue, 10. 6. 2021 (recenze). – Cit.: V dok.revue přinášíme třetí díl postřehů moderátora, dokumentaristy a dramaturga Dana Moravce o současných českých podcastech. Tento díl by mohl mít podtitul Divadlo nikdy nebylo víc slyšet a zaměřuje se na podcasty, které připravily tři divadelní soubory během pandemie: Národní divadlo, Divadlo Archa a Divadlo v Dlouhé.

Divadla se pomalu otevírají. Nejsem nijak častým návštěvníkem naší první scény, ale v době všeobecného uzavření čehokoli je kontakt s kulturou krátce řečeno fajn. Je ozdravný, je důležitý, i kdyby jen pro připomenutí se (pořád tady jsme!) nebo pro přiblížení toho, co děláme. A podcast je výborná forma imaginativního poslechu něčeho, co v normální situaci hlavně vidíme. Hlavně, ale nejen. Podcast Národního divadla, který připravuje od ledna 2021 podcastová produkční společnost Storylab Audio (Damian Machaj, Lucie Kryzová a Ivan Horák), přesně takový je. Informativní a použitelný nejen v době pandemie, i když v pandemii logicky vyniká. Má své sekce K jádru věci (k jednotlivým inscenacím přímo od jejich tvůrců), Speciál (o tématech, která právě rezonují společností a jež umění reflektuje, se zajímavými hosty či s historickými exkurzemi), Divadelní magazín (z dění za oponou) a V hlavní roli (s osobnostmi Národního divadla).

(…)

Musím se ještě zastavit u tvůrčího týmu Storylab Audio, který tvoří Damian Machaj, Lucie Kryzová a Ivan Horák. Setkali jsme se při práci na podcastu České podsvětí, který tady logicky nebudu nijak hodnotit, ale už tenkrát jsem měl pocit, že se sešli lidé s chemií. Lucie a Damian tvoří velmi funkční pár, doplňují se, radí, inspirují a je prostě radost sledovat, když se potkají lidé, kteří se potkat měli. A Ivan zvučí a mixuje a skládá. České podsvětí se brzy představí druhou řadou a těší mě vidět posun v jejich uvažování, přístupu k tématům i ve zkoumání jednotlivostí. Zkrátka jejich kreativita. Mám dojem, že tato jména ještě uslyšíme podepsaná pod nějakým velmi zajímavým projektem. Zrají.

Celý tým připravil také podcast Černá čísla. Jde o byznysový podcast Seznam Zpráv, konkrétně o příběhy zakladatelů výjimečných českých firem, které ukazují, že i když jsou peníze na prvním místě, nejde vždy jen o ně.

Je to taková fiction v nonfiction. Dokudramata. Jde o formát u nás před časem znovuobjevený, hlavně v Českém rozhlase (Osudové ženy, Historie českého zločinu atd.) svého času velmi módní. Za mě podceňovaný, a tím pádem nedotažený. Lucie jako scenáristka píše Černá čísla lehkou rukou, obyčejně, takříkajíc do pusy. Za mě je to mnohem lepší než Lucie coby reportérka v podcastu Národního divadla. Stačí být prostě Lucie. Je to narace proložená skutečnými výpověďmi a archivem. A mě to baví. Na nic si to nehraje. Není to úplně klasické dokudrama a právě ten mix žánrů, postupů, dobrý střih a docela přesná Damianova režie společně vystaví odsýpající příběh, dobře vyprávěný. Když čtu v anotaci, že jde o „byznysový“ podcast, trochu mě to odrazuje (poutejte lépe), ale tohle je pohoda, která se u nás zase tak často neobjevuje, a svým způsobem je to vlastně velmi životaschopný, až veřejnoprávní formát. Velmi poslouchatelný. Příběhový, stojící na jednoduchém, ale funkčním nápadu a zpracování. Takzvaně za málo peněz hodně muziky. Nabízí se srovnání s cyklem Českého rozhlasu Příběhy slavných značek. Ale Černá čísla jsou modernější, živější, pojatá jinak, nějak mladší. Zábavnější, odlehčená. Václav Vašák je vypravěč tak akorát, sedí výrazem i „hraním“. A Lucie fakt moc dobře píše. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)