Svetová čítanka – Puklina (Světová čítanka – Puklina, 2017?)

Wiliam Faulkner. Úryvek z povídky.

Čte Alfréd Swan.

Natočeno 2017 (?). Premiéra (?) 7. 8. 2017 (Rádio Litera, 7:05 h).

Lit.: Gažíková, Katarína – Šenc, Martin: Po stopách stratenej generácie – 2. časť. Téma týždňa. In web Rádio Devín, 31. 7. 2017 (článek). – Cit.:  Milí poslucháči, aj tento týždeň nasledujeme stopy americkej Stratenej generácie a presunieme sa aj na európsku stranu. Spolu s nami môžete počúvať výborné Príbehy džezového veku F. Scotta Fitzgeralda ako Čítanie na pokračovanie a tešiť sa môžete aj na rozhlasové spracovanie svetoznámeho románu z obdobia 1. svetovej vojny Na západnom fronte pokoj nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarqua. O Remarquovi sa viac dozviete v životopisnom dramatickom pásme z cyklu Podobizne, ktoré autorsky pripravil Jozef Repko a budeme si čítať aj Remarquovu poviedku Jozefova žena. Medzi vrcholné výbery týždňa patrí dramatizácia románu Peter a Lucia Romaina Rollanda a rozhlasová hra podľa románu Ernesta Hemingwaya Komu zvonia do hrobu. Hemingwaya vám predstavíme aj ako poeta a koncom týždňa strávime pár chvíľ aj s Williamom Faulknerom. (…)

Posledným z autorov, s ktorým budeme tento týždeň tráviť pár chvíľ, je William Faulkner. Všetky jeho diela vám ponúkame vo vysielaní od štvrtka. Faulkner je prozaikom, ktorý úporne hľadá a zložitosť svojho sveta sa pokúša premietnuť i do zložitosti tvaru. Tým sa odlíšil od tradícií americkej prózy. Korene jeho prózy akoby skôr vyrastali z európskeho univerza. Jeho dielo sa nepoddáva samo: vyžaduje aktívnosť, dotváračské úsilie čitateľa. Faulkner je prozaikom mysliacim, prozaikom filozofom, ktorý nefilozofuje a nemoralizuje, ale pokúša sa preniknúť k motívom a hybným silám každého javu a činu. Úryvok z poviedky Wiliama Faulknera Puklina číta Alfréd Swan. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)