Beethovenův poslední kvartet (2020)

Vladimir Fjodorovič Odojevskij. Poslední dny života hudebního génia v povídce ruského romantického spisovatele. Překlad Jiří Honzík. Připravil Dominik Mačas. Režie Jakub Doubrava.

Čte Ivan Řezáč.

Nastudovala Plzeň v roce 2020. Premiéra 12. 12. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.; 29 min.).

Lit.: Mačas, Dominik: Třikrát Ludwig van Beethoven. Povídky o geniálním skladateli z pera Aleny Wagnerové, V. F. Odojevského a Romaina Rollanda. In web ČRo 3 Vltava, 13. prosinec 2020 (článek). – Cit.:  Letos v prosinci uplyne rovných 200 let od chvíle, kdy se v Bonnu narodil Ludwig van Beethoven. Život a tvorba tohoto hudebního génia se staly námětem mnoha odborných rozborů a studií, ale i – a nemůžeme se divit – beletristických zpracování. Několik z nich jsme vybrali do vltavské řady Povídka. Texty z pera Aleny Wagnerové, V. F. Odojevského a Romaina Rollanda poslouchejte v premiéře on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Byl geniálním skladatelem, virtuózním klavíristou a jedním z nejobdivovanějších hudebníků všech dob. Muž se zarputilou tváří a divokou kšticí. Umělec uhrančivých akordů a melodií, ve stáří prokletý tichem hluchoty. Vášnivý milovník a dobyvatel žen, přitom stále osamělý muž prahnoucí po lásce – Ludwig van Beethoven. (…)

Ruské noci (1844) spisovatele Vladimira Fjodoroviče Odojevského jsou literární historiky považované za vůbec první ruský filozofický román. Jeho rámec tvoří noční rozpravy čtyř přátel nad příběhy, které jim předčítá hostitel Faust. Jednou z povídek je i Beethovenův poslední kvartet – o posledních dnech Ludwiga van Beethovena. Zestárlý skladatel si sám volí život na okraji společnosti, jež mu nerozumí. Hluchý a nemocný přebývá v nuzném bytě se svou žačkou, která se o něho stará. Jeho tělo upadá, duch však stále hýří geniálními nápady. Text původně vyšel samostatně už v roce 1831. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)