Hrdinové z barikád 1/12 (2015)

Připravili Martin Čáp a Jindřich Marek. Cyklus dokumentů mapující hrdiny závěrečného období druhé světové války. Dramaturgie a režie  Bronislava Janečková.

Natočeno 2015. Premiéra 1. dílu 8. 4. 2015 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Obsah: 1. Krycí jméno Bartoš. Premiéra 8. 4. 2015 – 2. Na pomoc rozhlasu. Premiéra 15. 4. 2015 – 3. Kapitulace pro generála Kutlvašra. Premiéra 22. 4. 2015 – 4. Bitva o Pankrác, největší bitva plukovníka Vejmelka. Premiéra 29. 4. 2015  – 5. Bitva o Holešovice aneb Němá barikáda trochu jinak. Premiéra 6. 5. 2015. – 6. Voláme českou policii!!! Premiéra 13. 5. 2015. – 7. Vlasovci: hrdinové na poslední chvíli? Premiéra 20. 5. 2015 – 8. Proč nepřijeli Američané aneb marná snaha Jaromíra Nechanského. Premiéra 27. 5. 2015. Repríza 4. 5. 2020 (ČRo Plus, 12:34 h.) v cyklu Historie Plus – 9. Nacistické zločiny! Premiéra 3. 6. 2015. – 10. Dostihy Stalinových pancéřových koní. Premiéra 10. 6. 2015. – 11. Ukradené povstání – Josef Smrkovský. Premiéra 17. 6. 2015. – 12. Hořký konec povstání aneb Od komunistických lží a zločinů až po mystifikace landsmanšaftu. Premiéra 24. 6. 2015.

Pozn.: Pražské povstání v roce 1945 má mnoho dnes už neznámých hrdinů. Jednak proto, že jejich činy nikdo nezaznamenal a pak také proto, že některá jména vůdců tohoto povstání měla být zapomenuta záměrně. Mezi tyto osobnosti patří plukovník František Vejmelka, velitel povstalecké oblasti Praha-východ. Některé z dramatických příběhů, které se odehrávaly v posledních dnech války na různých místech Prahy a okolí, zaznamenává čtvrtý díl dokumentárního cyklu „Hrdinové z barikád“ s podtitulem „Bitva o Pankrác“. Pořad připravili Martin Čáp a Jindřich Marek v dramaturgii a režii Bronislavy Janečkové. V pořadu jsou použity autentické zvuky z dramatických bojů a revolučního vysílání v květnu 1945 a dopisy posluchačů, se vzpomínkami na konec války.  (anotace k 4. dílu)

Lit.: Čáp, Martin: Hrdinové z barikád. Nový 12dílný dokumentární cyklus Dvojky k 70. výročí konce 2. světové války. In web ČRo 2 Praha, duben 2015 (článek). – Cit.: Zborov? Dukla? Boje na pražských barikádách jsou v moderních českých dějinách absolutně největším bojovým vystoupením Čechů za svobodu a národní nezávislost na jejich vlastním území.

Minulé století poznamenalo Evropu dvěma světovými válkami. Šlo v nich i o českou nezávislost a národní svobodu. V té druhé válce dokonce o holou existenci národa.  Boje jsou ale prakticky vždy spojené s místy naší zemi většinou vzdálenými. Zborov, Bachmač, Doss´Alto, Terron, Sokolovo, Tobrúk, nebe nad Londýnem, Kyjev, Žaškov, Bílá Cerkev, Dunkerque, Dukla… Praha a její barikády v květnu 1945 jsou výraznou výjimkou.

Dvojka připravila 12dílný dokumentární cyklus Hrdinové z barikád mapující hrdiny tohoto (občas úmyslně zapomínaného) období druhé světové války. Navazuje tak na posluchačsky úspěšný cyklus Příběhy 1. světové války z loňského roku. 

V pořadu zaznívají autentická vysílání z Londýna z roku 1945 anebo revoluční vysílání Československého rozhlasu z května 1945. Využívají se i dopisy posluchačů, kteří před 10 lety reagovali na rozhlasovou výzvu a popsali své autentické vzpomínky na konec války v roce 1945.

Lit.: Kamberský, Jakub: Dramata války po sedmdesáti letech. In Týdeník Rozhlas 24/2015 (1. 6. 2015) (recenze). – Cit.: Kdyby Český rozhlas obšírně nereferoval o sedmdesátém výročí konce druhé světové války, šlo by v pravdě o ostudný krok, ne-li ještě o něco horšího. Ostatně, které jiné médium než rozhlas má výsostnou čest a povinnost seznamovat veřejnost s částečně či zcela zapomenutými skutečnostmi? Fakt, že právě rozhlas byl stěžejním hybatelem Pražského povstání v květnu 1945 a že notnou měrou zasáhl 1 do dalších dějinných okamžiků, si naštěstí současní rozhlasáci dobře uvědomují. Ohlédněme se alespoň stručně za několika tematickými cykly a pořady, které se vázaly právě k výročí konce války. (…)

Pozoruhodným počinem, který určitě stojí za pozornost, je dvanáctidílný dokumentární cyklus Hrdinové z barikád, vysílaný Dvojkou od 8. dubna vždy ve středu v 18.30. Autory cyklu jsou Martin Čáp a Jindřich Marek, historik Vojenského historického ústavu. Krom jeho poutavého vyprávění o Pražském povstání cyklus doplňují dobové archivní snímky a četná svědectví pamětníků. Ta k posluchači promlouvají ústy herců Jaroslava Plesla a Jana Vlasáka, dramaturgyně a režisérky cyklu Bronislavy Janečkové a dalších. Devizou cyklu je demytizace lží a polopravd, pěstovaných v době komunistické diktatury.

K nejsilnějším momentům tu lze řadit detailní popis boje o rozhlas a informace, které nepokrytě dokazují, jak zlovolně se k hrdinům zachovali komunisté. Degradace, výslechy, vykonstruované procesy, v horším případě kriminál, v tom nejhorším provaz. Neměli bychom zapomínat na hrdinství mnohých občanů, ale ani na to, co následovalo po skončení války.

Naprostým vrcholem dokumentaristiky v těchto dnech byl dokument Bronislavy Janečkové Hodina nula (17. května, Dvojka) o poválečných repatriacích tzv. vymístěných obyvatel protektorátu. Mrazivě, takřka autenticky přibližuje návrat desetitisíců lidí z nacistických vězení, koncentračních táborů, pátrání po nezvěstných, například po lidických dětech. I zde sehrál výjimečnou roli rozhlas, což je v dokumentu s dramatickými prvky řádně využito. Síla je tu právě v oné dramatičnosti, kterou nám umožňuje Hodina nula prožít, a to ve formě fiktivního příběhu dvou lidí. Spolupráce dokumentaristky a slovesného režiséra, v tomto případě Dimitrije Dudíka, je plně funkční a díky stylizaci dává dokumentu vysokou uměleckou hodnotu. Je třeba ocenit důsledné vedení herců, zejména Dany Černé a Michala Zelenky v rolích aktérů příběhu. Důmyslně se zde pracuje se zvukovou složkou. Stejně tak užití archivních snímků má obrovský význam pro celistvý dojem z poslechu.

Hodina nula navazuje na podobně pojatý cyklus Bitvy první světové války, na kterém tvůrci dokázali, že fúze dokumentaristů a slovesných režisérů funguje a může být pro obě strany prospěšnou a velice cennou zkušeností. Je třeba konstatovat, že Český rozhlas se i zásluhou připomenutých pořadů vyrovnal s tolik připomínaným a sledovaným výročím se ctí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)