Symposion: Ženy v stredoveku… a potom (Symposion: Ženy ve středověku… a potom, 2018)

Připravila a moderuje Mária Michalková.

Hovoří PhDr Daniela Kodajová a PhDr Tünde Lengyelová z Historického ústavu SAV.

Natočeno 2018. Premiéra 7. 3. 2018 (Rádio Devín, 20:00 h).

Lit.: anonym: Symposion: Ženy v stredoveku… a potom. Témy.  In web Rádio Devín, 21. 2. 2018 (článek). – Cit.: Po celé stáročia určoval postavenie ženy predovšetkým jej sociálny status, ale ani ženy na tom najvyššom stupni spoločenského rebríčka sa netešili takým právam, ako ich mužskí protihráči – otcovia, bratia, manželia. Stredoveká spoločnosť považovala ženu v tom lepšom prípade za nepodareného muža, v horšom za nádobu hriechu, či priam za diablovu pomocníčku. Dnes považujeme rovnoprávnosť za samozrejmú, aj keď v jej chápaní ešte stále existuje mnoho nedorozumení: mentálne bariéry, ktoré pretrvávali po celé stáročia, majú tuhý život.

Do diskusie o postavení žien od stredoveku po súčasnosť, o ich právach, prístupe k vzdelaniu, o možnosti slobodne rozhodovať o vlastnom živote, priali pozvanie hostky – PhDr Daniela Kodajová a PhDr Tünde Lengyelová z Historického ústavu SAV. Moderuje Mária Michalková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)