DokuVlna – Můj strýc loupežník (2019)

Připravila Silvie Čechová Bizjak. Dokumentární portrét života, vnitřního světa a vztahu nevšedního recidivisty a jeho neteře. Dramaturgie Brit Jensen. Mistr zvuku Roman Špála, Tomáš Pernický.

Natočeno 2019. Premiéra 2. 3. 2019 (ČRo Rádio Wave, 26 min.).

Nominace Report 2021

Lit.: Čechová, Silvie: Bavič, hudebník, ale i recidivista. Poslechněte si audiodokument o životě stráveném za hranou zákona. In web ČRo Radio Wave,  2. březen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Loupežník, trestanec, recidivista. Ale i skvělý hudebník a výborný bavič se smyslem pro humor. To je strýc dokumentaristky Silvie Čechové, která se v novém audiodokumentu „Můj strýc loupežník“ z cyklu DokuVlna snaží zachytit složitou osobnost člověka, který se i přes různé osobní kvality nedokáže srovnat s životem v mezích zákona.

Můj strýc strávil po všelijakých vězeních různě dlouhou dobu, v souhrnu však podstatnou část života, během níž se mu narodily postupně tři děti. Jenže strýc přece není jenom loupežník, trestanec a recidivista. Je taky výborný bavič se smyslem pro humor, jaký u nikoho jiného neznám, po kapsách nosí tuny historek. Dokáže vyprávět o každé historické události, ovládá několik jazyků. Umí si poradit v každé situaci a téměř vždycky jsem se na něj mohla s čímkoli obrátit. Brával mě na hory a na výlety, při křtu byl můj kmotr a držel mě v bíle zavinovačce s kanýry. Voláme si a píšeme o důležitých věcech a ráda bych řekla, že tu byl vždycky pro nás. Pravda je ale taková, že nebyl. Nedokázal se totiž nikdy vypořádat s fungováním v mezích zákona. Meze a hranice jsou zkrátka něco, co mu pravděpodobně vždycky dělalo problém.

Když mi byl v posledním bakalářském ročníku studia JAMU zadán jako ročníková práce rozhlasový dokument, bylo mi jasné, o čem chci vyprávět. A strýc souhlasil. Tak jsme si poprvé v klidu sedli a s počátečními rozpaky na obou stranách se začali bavit o tématech, která byla dřív tabu. Do té doby jsme o vězení maximálně vtipkovali nebo o něm zkrátka nemluvili. Možná to pro nás všechny totiž po všech těch letech začalo být něco tak normálního, že se toho zpětně až děsím. Návštěvy ve vězení, dopisy, vyhýbavé odpovědi na otázky, kde je, jak se má, co teď dělá. To všechno za tu dobu zevšednělo natolik, že zdánlivě nebylo o čem mluvit. Jenže bylo, je a bude.

Je možné po letech prolomit rodinná traumata? A jak se projeví život za mřížemi na rodinných vztazích? Poslechněte si nejnovější dokument Silvie Čechové.

Silvie Čechová je studentka prvního magisterského ročníku rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na brněnské JAMU. V cyklu DokuVlna už Radio Wave uvedlo její dokument Pan Koláček z cukrárny.

Lit.: Zemančíková, Alena: Report 2021. In web O českém rozhlase, 12. listopad 2021 (článek). – Cit.:  (…) Pro DokuVlnu Radia Wave vznikl pořad Silvie Bizjak Můj strýc loupežník. Titulní postavou v něm je muž, který žije život převážně za hranou zákona (a často ve vězení), který však má pro autorku nevysvětlitelné kouzlo. Podstatu nebo snad psychologii „strýce loupežníka“ z dokumentu nepoznáme, výše trestů (naposledy 8 let!) svědčí o tom, že zřejmě jde o závažné delikty.

V revui Svět rozhlasu, která byla na místě k dispozici (vydává ji Odbor Archivních a programových fondů Českého rozhlasu) jsem se v článku Andrei Hanáčkové, věnovaném experimentální DokuVlně, dočetla, že původním záměrem této programové řady bylo doplnit poslech dokumentu o debatu, vedenou dramaturgy. Dnes už žádný ze dvou dramaturgů programové řady (Brit Jensen a Jiří Slavičínský) v Českém rozhlase nepracuje a z Reportu se omluvila i autorka: ukázalo se tak, že bez souvislostí takový pořad spíš než posluchačskou zvědavost vzbuzuje nelibost a otázky, zda smí být dokument takto „bez morálky“. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)