Xaver a host – Ivo Šmoldas (2019)

Ivo Šmoldas hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2019. Premiéra 17. 10. 2019 (ČRo Region, 28 min.).

Lit.: Formánková, Šárka – Veselý, Luboš Xaver: Jezdím se na venkov nabíjet, říká Ivo Šmoldas s nadsázkou o své chalupě u jihočeského Temelína. In web ČRo Region, 17. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:   Ivo Šmoldas je mužem mnoha různých profesí. Je publicistou, scénáristou, moderátorem a bavičem. Svého času byl také překladatelem a redaktorem v nakladatelství. A i když řadu věcí ze zmíněného seznamu s humorem sobě vlastním popírá, jedním je zcela nepochybně: břitkým glosátorem, který dokáže i zdánlivě obyčejnou informaci podat vtipně a s nadhledem. Během rozhovoru se o tom přesvědčil i Luboš Xaver Veselý.

Ještě před sametovou revolucí pracoval Ivo Šmoldas jako redaktor v nakladatelství Československý spisovatel, kde působil v redakci poezie. „Tam jsem četl rukopisy, které přicházely z ulice. A to si asi dovedete představit, co to bylo za díla. Většinou byly velice nezáživné a mým úkolem bylo zdvořile je odmítnout a ještě to zdůvodnit, což byla opravdu těžká práce,“ vzpomíná Ivo Šmoldas. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)