Dvacet minut Radiožurnálu – Vojtěch Šimíček (2019)

Hostem je soudce Ústavního soudu Vojtěch Šimíček. Před sametovou revolucí oficiální místa lhala téměř o všem. Jsou na tom české úřady, politikové a média po 30 letech svobody lépe? Proč je nutné přísně trvat na rozlišování pravdy a lži? Moderuje Tomáš Pancíř.

Natočeno 2019. Premiéra 20. 11. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:05 h.).

Lit.: Pancíř, Tomáš – Švarcová, Alžběta: Slovo „lež“ zmizelo ze slovníku. Žijeme v postfaktické době, tvrdí ústavní soudce Šimíček. In web ČRo 1 Radiožurnál, 20. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Před sametovou revolucí oficiální místa lhala téměř o všem. Jsou na tom české úřady, politikové a média po 30 letech svobody lépe? Soudce Ústavního soudu Vojtěch Šimíček nedávno napsal, že pravda bývá neustále zpochybňována. Proč? Zeptal se moderátor Tomáš Pancíř.

„Cítil jsem vnitřní potřebu se k tomuto problému vyjádřit. V určité formě se relativizace pravdy děla vždycky, v poslední době mám ale pocit, že úvahy o postmoderní době se pomalu přetavují v tvrzení, že je to doba postfaktická, postpravdivá,“ vysvětluje ústavní soudce.

Článek na toto téma právě Vojtěch Šimíček nedávno publikoval na webu časopisu Respekt, nepsal ho prý ale jako ústavní soudce, nýbrž jako občan. „Slovo ‚lež‘ se přestalo používat. Říká se ‚nepravda‘ nebo v horším případě ‚alternativní fakta,‘“ vysvětluje.

Slovo „lež“ tak podle něj v poslední době zmizelo ze slovníku. A důvod je jednoduchý. „Označit něco za lež je odvážnější. Pokud natvrdo řeknete, že je něco lež, můžete být osočen, dostáváte se do vlastního faktického tvrzení a vaše situace je obtížnější,“ vysvětluje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)