Velká numismatická loupež (2019)

V říjnu roku 1971 došlo v Praze k přepadení a okradení věhlasného numismatika. Případ vzbudil značnou pozornost i v zahraničí, protože oloupený měl sbírku značné hodnoty. Podaří se vypátrat pachatele? Poslouchejte 149. díl Historie českého zločinu, který podle skutečnosti sepsal Emil Hruška. Režie Jaroslav Kodeš. Hudební spolupráce Petr Šplíchal. Autorka projektu Bronislava Janečková.

Účinkují Otakar Brousek II., Petr Havlíček, Libor Vacek, Ondřej Lechnýř, Martin Matejka, Ján Bavala, Filip Kaňkovský, Marek Kuta, Simona Vrbická.

Natočeno 2019. Premiéra 27. 11. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Duchková, Anna – Hruška, Emil: Velká numismatická loupež. In web ČRo 2 Praha, 27. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V říjnu roku 1971 došlo v Praze k přepadení a okradení věhlasného numismatika. Případ vzbudil značnou pozornost i v zahraničí, protože oloupený měl sbírku značné hodnoty.

„Do pusy mi nacpali můj noční čepec, hlavu mi ovázali noční košilí a svázali mě prádelní šňůrou z koupelny. Pak mě odvlekli do kuchyně, praštili do hlavy a povalili na kanape. Slyšel jsem, jak vedle otvírají skříně a zásuvky…“ popsal přepadení, ke kterému došlo v neděli 3. října 1971, numizmatik Štěpán Fiala.

Z jeho bytu si dva slovensky mluvící lupiči odnesli část jeho cenné sbírky včetně mincí velmi vzácné takzvané kremnické ražby v celkové hodnotě půl milionu korun, k tomu navíc 32 tisíc v hotovosti a troje stříbrné kapesní hodinky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)