Osobnost Plus – Pavel Novák (2019)

Pavel Novák, zakladatel Fokusu Praha a regionální koordinátor psychiatrické reformy pro Prahu. Záhy po sametové revoluci začal zřizovat první chráněné dílny pro lidi s diagnózou schizofrenie. Postupně z toho vyrostla dnes největší a nejstarší neziskovka, která pomáhá lidem s duševními onemocněními. Moderuje Lucie Vopálenská.

Natočeno 2019. Premiéra 4. 12. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Skácel, Ondřej – Vopálenská, Lucie: Psychiatrické nemocnice nepomáhají lidem vrátit se co nejrychleji do života, míní koordinátor reformy péče o duševní zdraví Novák. In web ČRo Plus, 4. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Spoluzakládal organizaci, která je dnes největší neziskovkou na poli pomoci duševně nemocným, stál u zrodu první sociální firmy u nás. Pavel Novák zakládal organizaci Fokus Praha a v současnosti působí na ministerstvu zdravotnictví. V čem vidí největší úskalí české psychiatrické péče?

„Zavřít psychiatrickou nemocnici je pořád tabu. Náš systém pomoci duševně nemocným uvízl tak trošku v minulém století,“ říká Novák, který má na starosti reformu psychiatrické péče na území Prahy.

V České republice jsou v současnosti téměř tři tisíce lidí, kteří jsou hospitalizováni déle než šest měsíců, a přes 800 z nich je v nemocnicích déle než pět let. „Takto masivní zdravotní podpora na lůžku není nezbytná. Máme příklady z jiných zemí, kde prakticky nemají psychiatrické nemocnice a jejich systém pomoci funguje,“ komentuje situaci Novák. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)