Mozaika – Šarlatán (2020)

Připravil Tomáš Pilát.

Natočeno 2020. Premiéra 21. 1. 2020 (ČRo 3 Vltava,  8 min.).

Lit.: Pilát, Tomáš: Výjimečný dar se může člověku stát prokletím. Film Šarlatán Agnieszky Holland míří na Berlinale. In web ČRo 3 Vltava, 21. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Světovou premiéru si snímek odbude v rámci sekce Berlinale Special Gala. Světově proslulá Agnieszka Holland, absolventka pražské FAMU, je za takovou možnost vděčná. Hlavní postavou filmu je český léčitel Jan Mikolášek, který zažil mnohé historicko-politické zvraty, a na ten poslední, komunismus, tvrdě doplatil.

„Festivaly, obzvlášť ty velké a prestižní, mají dopad na publikum. Jednak ve světě, jednak doma. Když se o filmu mezinárodně mluví, přijde v Česku, Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku víc diváků. Navíc na festivalech je hodně distributorů a ředitelů dalších festivalů. Takže doufejme, že se film bude líbit. Když se nelíbí, nepomůže ani festival,“ usmívá se filmařka. Navíc je ráda, že se Šarlatán neocitl v soutěži, v konkurenci dalších filmů. „To jsem zažila často, a ne vždycky se to vyplatí,“ upozorňuje. Do Berlína se chystá s množstvím svých nejbližších spolupracovníků, od herců přes kameramana a architekta, až po spoluproducenty. Šarlatán je široká česko-polsko-irsko-anglicko-slovenská koprodukce. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)