Rozhlas oslavuje 97. narozeniny (2020)

Zajímavé ukázky dobového zpravodajství. Zpracoval a uvádí Tomáš Černý.

Natočeno 2020. Premiéra 18. 5. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 2 min.).

Lit.: Černý, Tomáš: Rozhlas slaví 97. narozeniny. Poslechněte si historické nahrávky zpravodajské relace. In web ČRo 1 Radiožurnál, 18. 5. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V pondělí je to 97 let od doby, kdy začal z vypůjčeného stanu v pražských Kbelích vysílat Československý rozhlas. Československo se tak zařadilo mezi jedny z prvních evropských zemí s pravidelným rozhlasovým vysíláním. Toto je jedna z mála dochovaných fotografií přímo z vysílacího stanu.  (…)

Rozhlas oslavuje 97. výročí svého vzniku. Přesně 18. května 1923 večer se ze stanu u letiště v Kbelích ozvalo poprvé „Haló, haló“. Připomínáme si, jak vypadalo zpravodajství a publicistka před desetiletími a jak se jejich podoba proměňovala. Z dvacátých let bohužel neexistují žádné nahrávky, ale máme možnost se vrátit do roku 1936, konkrétně do 18. prosince, kdy rozhlas vysílal večer ve 22.05 skoro půlhodinovou relaci.

„Prvého výročí volby doktora Edvarda Beneše prezidentem republiky vzpomněl dnes ve schůzi rady města Brna starosta města inženýr doktor Špacír,“ oznamoval 18. prosince 1936 moderátor večerní zpravodajské relace Československého rozhlasu.

Společnost Radiojournal s.r.o. byla podle historické publikace Od mikrofonu k posluchačům založena mimo jiné pro rozšiřování zpráv hospodářských, meteorologických, burzovních, sportovních a zpráv rázu všeobecného.

Přesto tehdy neměl rozhlas vlastní zpravodajskou redakci a zprávy se četly po lince ze studia v budově agentury ČTK. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)