Interview Plus – Igor Lukeš (2020)

Vlna protestů proti rasismu se ze Spojených států přelila do Evropy. Lidé v Bristolu, Londýně či Antverpách strhávají sochy politiků a panovníků, které si spojují s kolonialismem, otrokářstvím a rasismem. Na Churchillovu sochu v Praze někdo po vzoru Londýna nasprejoval nápis ‚byl to rasista’. Je na čase přehodnotit obraz některých historických postav? Nehrozí zkreslení dějin a přehlížení dobového kontextu? Veronika Sedláčková se zeptá profesora historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igora Lukeše.

Natočeno 2020. Premiéra 15. 6. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Sedláčková, Veronika – Čihák, Ondřej: Stavějme sochy ideálům, ne lidem. Dobro a zlo jsou nekonečným kontinuem, říká historik Igor Lukeš. In web ČRo Plus, 15. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Protesty proti policejnímu násilí a rasismu v USA vyvolaly nejen tam, ale i v Evropě tažení proti některým sochám objevitelů, vojevůdců či politiků. Ty skončily poničené, shozené do vody nebo v depozitářích muzeí. Také pražská socha Winstona Churchilla nese nově nápis, že tento státník byl rasista. Je na čase přehodnotit, jaké osobnosti si zaslouží být připomínány ve veřejném prostoru?

„Na složité otázky jsou všechny jednoduché odpovědi předem špatně. Jedinou odpovědí je, že existuje celá řada legitimních názorů, které se vzájemně vylučují,“ říká host Interview Plus, profesor historie a mezinárodních vztahů na univerzitě v americkém Bostonu Igor Lukeš. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)