Vinohradská 12 – Filipíny odsoudily první novináře za kyberpomluvu (2020)

Připravila Lenka Kabrhelová. Hudba Martin Hůla. Editace, rešerše, sound design: Pavel Vondra, Tomáš Roček, David Kaiser.

Hovoříš šéfeditorka zpravodajského serveru Rappler Glenda Gloria.

Natočeno 2020. Premiéra 17. 6. 2020 (ČRo Plus, 32 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Filipíny odsoudily první novináře za kyberpomluvu. Brzy může být hůř, říká jejich redakční kolegyně. In web IRozhlas,  17. 6. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Soud v Manile uznal Marii Ressu a jejího redakčního exkolegu ze serveru Rappler vinnými z kyberpomluvy. Mezinárodní novinářské organizace varují, že jde o součást tažení proti kritikům prezidenta Duterteho a že v sázce je nejen svoboda tisku, ale i demokracie jako taková. Jaké je pozadí celého případu? A co se jeho prostřednictvím dozvídáme o vztahu médií a autoritářských vládců? (…)

Zakladatelka a šéfredaktorka filipínského zpravodajského serveru Rappler Maria Ressa a její bývalý redakční kolega Reynaldo Santos mladší byli v pondělí soudem v Manile uznáni vinnými z kyberpomluvy (cyber-libel), za což jim jako vůbec prvním novinářům odsouzeným za porušení kontroverzního zákona o prevenci zločinu v kyberprostoru (Cybercrime Prevention Act) z roku 2012 hrozí až šest let vězení. Na otázky ohledně pozadí celého případu, který vyvolal pozornost daleko za hranicemi Filipín, odpovídá Lence Kabrhelové spoluzakladatelka a šéfeditorka Rappleru Glenda Gloria. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)