Pro a proti – Milan Kundera (2020)

Nová kniha o Milanu Kunderovi, kterou napsal Jan Novák, vychází tento pátek. Ještě před vydáním už rozpoutala bouřlivé diskuze mezi recenzenty i na sociálních sítích. Změníme po přečtení 900 stránkové knihy pohled na Milana Kunderu? Co nového dílo přináší? Hosty Pro a proti budou Jan H. Vitvar z týdeníku Respekt a literární kritik Radime Kopáč. Moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 6. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Rozsypal, Michael – Čihák, Ondřej: Novákova kniha ukazuje, že Kundera zvrácené myšlence komunismu věřil do posledních chvil, říká Vitvar z Respektu. In web ČRo Plus, 24. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nová kniha s názvem Kundera: Český život a doba od Jana Nováka ještě nedorazila na pulty knihkupectví a už budí rozruch. Podle některých nic nepřináší, je monotematická a proti Kunderovi zaujatá. Změní tato kniha pohled na slavného českého spisovatele?

„Bezesporu. Nejen na Milana Kunderu, ale i na období, které kniha pokrývá. Novák ukázal, že dějiny od konce 2. světové války do roku 1975, které jsme zvyklí si idealizovat, zas tak ideální nebyly,“ odpovídá v pořadu Pro a proti Jan H. Vitvar, vedoucí kulturní rubriky týdeníku Respekt.

Literární a výtvarný kritik Radim Kopáč upozorňuje, že je nezbytné rozlišovat Kunderu jako člověka a jako spisovatele. „Jako spisovatel má popularitu globální a patří mezi světovou literární špičku. Tam nezmění kniha nic,“ říká. Problematický je podle něj celkový Novákův přístup ke Kunderovi jako k člověku.

Vitvar připomíná, že Kundera dlouhou dobu symbolizoval někoho, kdo prošel v mládí poblouzněním komunismu až stalinismu. „Pak prozřel, snažil se režim demaskovat, neuspěl a byl odejit z této země, aby mohl svobodně psát jinde,“ tvrdí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)