On Air – Milada Horáková a mladá generace (2020)

Natočeno 2020. Premiéra 26. 6. 2020 (ČRo Rádio Wave, 7 min.).

Lit.: Svobodová,  Eva - Soukupová, Eliška: Kampaň dělá z Horákové barvotiskovou hrdinku proti zlu. Je třeba ukazovat komplexnost její osoby, říká historik. In web ČRo Radio Wave, 26. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tento rok si připomínáme 70. výročí justiční vraždy české političky a právničky Milady Horákové, která byla na základě vykonstruovaného procesu v roce 1950 popravena komunistickým režimem. Co je na osobnosti i osudu Horákové stále platné pro dnešní dobu? Jak její odkaz předávat mladé generaci? A proč je podle historika Michala Kopečka heslo „zavražděna komunisty“ příliš zjednodušující?

„Ta kampaň z ní dělá barvotiskovou hrdinku proti zlu, ne komplexní osobnost,“ říká historik Michal Kopeček. „Historici samozřejmě dělají všechno mnohem složitější, než jak to může být ve veřejném prostoru. Myslím ale, že jsem jeden z historiků, kterým to heslo vadí.“ Podle Kopečka nemíří k podstatě té události, kterou je zničení nezávislosti justice.

Proces s Miladou Horákovou i ostatní politické procesy je třeba si připomínat. Je jim zároveň třeba porozumět. Odkaz Horákové pro nás může být aktuální i kvůli atakům na nezávislý právní stát a autonomii justice, k nimž podle historika dochází nejen mimo Evropu, ale i v rámci Evropské unie – například v Polsku nebo Maďarsku. „V okamžiku, kdy dochází k takovéto dekonstrukci právního státu, tak je hodně důležité si připomínat, jak rychle se v poválečném Československu podařilo zlikvidovat nezávislou justici. Jak rychle se podařilo ze soudů udělat nástroje politické persekuce. Ano, bylo to pod taktovkou komunistů, ale zároveň v tom pomáhali mnozí nekomunisté.“ Právě v kontextu současné situace je podle Kopečka potřeba vývoji složitých historických proměn porozumět. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)