Balanc – Jak odpočívat? (2020)

Proč je těžké odpočívat a žít podle vlastních přání, a ne očekávání druhých? Jde udělat z mytí nádobí zábavu? Proč oddělujeme práci a odpočinek? Čím prospějí myšlenky na vlastní smrt? Připravil Petr Bouška.

Natočeno 2020. Premiéra 14. 7. 2020 (ČRo Rádio Wave, 22 min).

Lit.: Bouška, Petr: „Já pořád musím něco dělat!“ Proč je těžké odpočívat a žít, jak chceme, a ne, „jak by se mělo“. In web ČRo Radio Wave, 14. červenec 2020 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Jako děti jsme uměli být jen tak. Ale byli jsme oceňováni za to, co děláme,“ vysvětluje pro Balanc psycholog, psychoterapeut a lektor osobního rozvoje Michal Petr. Někdy je těžké odpočívat, nic nedělat a žít život tak, jak opravdu upřímně chceme. Jsme ovlivněni výchovou k neustálé činnosti, prospěšnosti a výkonu. Volný čas, a dokonce i odpočinek bereme jako odměnu, kterou si musíme zasloužit.

Proč oddělujeme volný čas a povinnosti a jak se hledá cesta k životu, který opravdu sami chceme? Zastavit se a jenom tak být vyvolává nepříjemný pocit, že děláme něco špatně. Málokdy to formulujeme a řekneme sami sobě, objeví se jen špatný pocit. Vnitřní napětí, je nepříjemné, a tak jdeme radši něco dělat. Proto se třeba na meditačních retreatech nebo při sebepoznávacích pobytech ve tmě objeví témata, která dříve neměla prostor se vynořit. Nedali jsme si na sebe dostatek času, pořád se něčím zaměstnávali.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)