Xaver a host – Štěpán Rak (2020)

Štěpán Rak hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2020. Premiéra 3. 9. 2020 (ČRo Region, 31 min.).

Lit.: JMys – Veselý, Luboš Xaver: Štěpán Rak: Podaná trampská ruka je slib na celý život. In web ČRo Region, 3. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kytarový virtuos a skladatel Štěpán Rak začal jako malé dítě hrát nejprve na housle a teprve přes několik dalších hudebních nástrojů se nakonec dostal ke kytaře, která ho proslavila po celém světě. V Česku byl v roce 2000 Štěpán Rak dokonce jmenován historicky prvním vysokoškolským profesorem kytary. V jeho životě je také velmi důležitý tramping, ten považuje za druh náboženství.

Štěpán Rak se ke kytarovému mistrovství propracoval přes řadu hudebních nástrojů, za což je osudu vděčný: „Děkuji za to, že jsem v muzice prošel vším možným. Nejprve jsem začal v dětství hrát na housličky, potom mi při studiu na výtvarné škole, kde zakládali dixieland, dali do ruky basu, později to byl i kontrabas. Jako mladý jsem také hrál po nocích v kavárnách, abych si při studiu přivydělal, a tam jsem se zase naučil improvizovat, což je velmi důležité,“ popisuje začátek své hudební cesty. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)