On Air – Julie Holcová (2020)

Příběh jediné strojvedoucí ženy na vlacích pražské příměstské dopravy CityElefant připravila Eva Svobodová.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 9. 2020 (ČRo Rádio Wave, 19 min.).

Lit.: Svobodová, Eva: I my sem patříme, i když to jde pomalu, říká jediná strojvedoucí CityElefantů v Praze. In web ČRo Radio Wave, 2. září 2020 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Počet pilotek Air France je 8 %. Ženy strojvedoucí jsou na českých kolejích spíše výjimkou, mezi zhruba 10 000 strojvedoucími jich je pouze 30. Já jsem se spolu s fotografkou vydala za jednou z nich natáčet rozhovor na Smíchovské nádraží. Julie Holcová je jediná ženská strojvedoucí na pražských příměstských vlacích CityElefant. Jaké je to být v takovém prostředí ženou? Jak se k tomuto povolání dostala?

Julie nám ukazuje svůj Instagram. „Chci, aby lidé viděli nejen můj život na železnici, ale taky soukromou tvář, kdy jsem jenom člověk, a ne ta strojvedoucí. Na druhou stranu to zase není úplně typické povolání pro ženu, tak se tím snažím to téma popularizovat.“ To, že je žena, nikdy nepociťovala v dominantně mužském povolání jako nevýhodu. Uznává ale, že si na to někteří kolegové museli zvyknout. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)