Balanc – Páry, které se nehádají, nejsou šťastnější (2020)

Co v hádkách rozhodně nedělat a jak nakládat se silnými emocemi? Proč je lepší mluvit spíše o sobě a neútočit? Proč nefunguje kritika, obviňování a vyčítání? Může si každý pár domluvit svůj vlastní typ hádání? Připravil Petr Bouška.

Hovoří psychoterapeut a lektor Jan Burian.

Natočeno 2020. Premiéra 8. 9. 2020 (ČRo Rádio Wave, 24 min).

Lit.: Bouška, Petr: Páry, které se nehádají, nejsou šťastnější. Konflikty se můžeme naučit a využít pro zlepšení vztahu. In web ČRo Radio Wave, 8. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Nezáleží, kolik máte ve vztahu konfliktů, ale jestli je dovedete využít jako příležitost,“ vyvrací v Balancu mýtus spokojeného páru, který se nehádá, psychoterapeut a lektor Jan Burian. Konflikty se nám nevyhnou, pokud se je naučíme, můžeme vztah posilovat. Důležité je umět být všímavý, pozorovat myšlenky a emoce. Zjistit, co opravdu potřebujeme, a ne co si myslíme, že by se mělo. Útočit, obviňovat a vyčítat nefunguje, druhý musí dostat prostor a upřímný zájem.

„Lidé vyjadřují emoce různě, někdo je otevřenější a živější, jiný je rezervovanější.“ Když se nám ve vztahu něco nelíbí nebo chybí, je důležité nebát se to vyjádřit. Pokud v sobě budeme emoce dusit nebo snad doufat, že druhý přijde na to, co nás pálí, máme zaděláno na problém. Druhý extrém je silné a neustálé projevování emocí, ale téma je alespoň na stole. Přitom se můžeme naučit komunikovat své potřeby a řešit problémy ke spokojenosti obou. I když samozřejmě ne všechny problémy lze vyřešit. Nebo ne tak, aby byli všichni plně spokojeni. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)