Interview Plus – Josef Středula (2020)

Vládní koalice se dohodla na podobě tak zvaného kurzarbeitu, tedy vládní pomoci zaměstnancům, jejichž podniky se ocitly v potížích. Je taková představa v souladu s požadavky odborů? Co dalšího by zaměstnanci od vlády potřebovali? Jan Bumba se bude ptát předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 9. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Bumba, Jan – Erhart, Michael: Středula: Zaměstnanci přijdou s novým kurzarbeitem o třetinu příjmů, v Německu lidé dostávají 100 procent. In web ČRo Plus, 24. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vládní koalice se dohodla na podobě takzvaného kurzarbeitu, odbory ale s návrhem nesouhlasí. „Jediní, kdo to zaplatí, jsou zaměstnanci, kteří přijdou o 30 procent svých příjmů. To není dobrá volba, je to nepochopení toho, co je kurzarbeit,“ kritizuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Kurzarbeit totiž podle Středuly chrání nejen zaměstnavatele a zaměstnance, ale i další podnikatele v okolí, kteří díky státní podpoře nepocítí výpadek příjmů – protože neklesne spotřeba.

Podle ministerstva financí by zaměstnanci dostávali 70 procent čisté mzdy za neodpracované hodiny, maximálně ale ve výši celostátní průměrné mzdy. Firmy by platily sociální odvody ze 70 procent hrubé mzdy a zdravotní pojištění z celého výdělku. Vláda to projedná v pátek.

„Když už přebíráme nějaký systém, tak celý. U významné části německých firem, převážně průmyslových, dostávají zaměstnanci 100 procent mzdy,“ poukazuje šéf odborářů Středula s tím, že na výši náhrady se v Německu musí obě strany dohodnout. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)