ArtCafé – Batole v divadle (2020)

Divadlo pro velmi malé diváky vzniklo před 30 lety a etabluje se pomalu i na českých divadelních scénách. Proč hrát pro malé děti a jak se takové představení zkouší? Na to se ptá Justin Svoboda. Hovoří Daniela Nachtmanová, spoluzakladatelka festivalu KUK, a režisér Jiří Ondra. Hudbu vybírá Pavel Zelinka.

Natočeno 2020. Premiéra 23. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava, 17:02 h.; 44 min.).

Lit.: Kostelníková, Jitka: Pro batolata nemusí být zásadním milníkem jen první zoubek, ale i první návštěva divadla. In web ČRo 3 Vltava, 25. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Divadlo pro batolata, tedy diváky už od deseti měsíců, ve světě existuje od 80. let a pomalu se začíná etablovat i na českých scénách. Jak takové inscenace vznikají a jak fungují?

Divadlo pro velmi mladé, anglicky Theatre for the Very Young, má své kořeny v italské Bologni konce 80. let. U nás je za první inscenaci považováno Batosnění Moniky Kováčové z roku 2014. Tato specifická divadelní disciplína se od té doby pomalu rozšiřuje po českých divadelních scénách a nejvýrazněji je spojena s festivalem KUK. Ten organizuje Studio DAMÚZA. KUK je první český multižánrový projekt, který cílí především na návštěvníky ve věku od 10 měsíců do 3 let. Do ArtCafé jsme pozvali spoluzakladatelku festivalu KUK, Danielu Nachtmanovou, a režiséra inscenací pro malé diváky, Jiřího Ondru.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)