Blízká setkání – Nina Špitálníková (2020)

Host: koreanistka Nina Špitálníková. Moderuje Adéla Gondíková. Rozhovory s osobnostmi, které znáte, anebo které stojí za to poznat. Dialogy, které pohladí po duši hosty i posluchače. S Dvojkou můžete prožít blízké setkání s novým zajímavým člověkem každý všední den.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 12. 2020 (ČRo 2 Praha, 11:04 h.; 29 min.).

Lit.: eh – Gondíková, Adéla: V Pchjongjangu nesmí ženy jezdit na kole, protože je to sexy, vypráví koreanistka. In web ČRo 2 Praha, 2. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dovedete si představit, že nemáte pas, teplou vodu, léky a že vás operují bez narkózy? Gratulujte si, že nežijete v Severní Koreji, o které vyprávěla Nina Špitálníková.

Koreanistka navštívila zemi dvakrát. „Když jsem se podruhé přihlásila, tak zemřel Kim Čong-il. Přišlo mi super vidět, jestli tam jsou nějaké změny. Pobyt tam je náročný po fyzické i psychické stránce, takže málokdo se dobrovolně rozhodne tam jet znovu.“

Když se tam vypravila, měla kufr plný potravin a léků. „Člověk jede do země, kde se nedají sehnat antibiotika, není tam narkóza a jakýkoli zdravotní problém je tam fatální. Severokorejská vláda vynakládá na jednoho občana dolar ročně,“ vypráví. „Následkem toho je tam obrovská úmrtnost dětí.“

Džíny se tam nenosí a všichni mají předepsané účesy. „V Pchjongjangu nesmí ženy nosit kalhoty a jezdit na kole, protože to narušuje morálku. Ženy nesmí mít ani řidičský průkaz protože je údajně geneticky dané, že žena nedokáže řídit stroj. Na druhou stranu jsou dělnice, které ty stroje řídí,“ usmívá se Nina Špitálníková. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)