Plus Speciál – Vakcína AstraZeneca (2021)

Některé evropské země pozastavují očkování vakcínou AstraZeneca, Česko ji chce používat dál. Světová zdravotnická organizace i Evropská léková agentura ovšem tuto vakcínu i nadále doporučují. Jak kauza ovlivňuje Evropu? A důvěru veřejnosti k očkování vůbec? Moderuje Renata Kropáčková a Martina Mašková.

Hosty byli Viktor Daněk, zpravodaj v Bruselu, Český rozhlas; Václav Hořejší, imunolog, Ústav molekulární genetiky Akademie věd; Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu; Michael Romancov, politický geograf, Katedra politologie Institutu politologických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Natočeno 2021. Premiéra 17. 3. 2021 (ČRo Plus, 8:10 h.; 22 min.).

Lit.: Marková, Zuzana – Kropáčková, Renata – Mašková, Martina: Imunolog Hořejší: Je to bouře ve sklenici vody. Komplikace nejspíš s vakcínou AstraZeneca nesouvisí. In web ČRo Plus, 17. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Důvěrou Evropanů v očkování otřásá rozhodnutí některých států přestat používat jednu ze schválených látek. „Jako by se do souvislosti s vakcínami dávalo to, že někoho druhý den po očkování srazí auto,“ komentuje spekulace o možných nežádoucích účincích spojených s látkou od firmy Astra Zeneca imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší.

Komplikace se srážlivostí krve se dějí spontánně a mohou být spojeny třeba s kouřením nebo užíváním určitých léků, vysvětluje: „Tyto komplikace nemusí souviset a pravděpodobně nesouvisí s očkováním. Je to bouře ve sklenici vody.“

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)