Poklona, pane Vlasto Buriane! (2021)

9. dubna letošního roku uplyne už 130 let od narození „krále komiků“ Vlasty Buriana. Dvojka připomene výročí neslavnějšího českého komediálního herce 20. století premiérovým uvedením pořadu z volného cyklu Poklon. Známé i pozapomenuté nahrávky s hlasem Vlasty Buriana vybral, sestavil a textem doprovodil Jiří Hubička. Moderuje Aleš Háma.

Ze záznamu hovoří a zpívá Vlasta Burian.

Natočeno 2021. Premiéra 5. 4. 2021 (ČRo 2 Praha, 16:04 h.; 54 min.).

Lit.: Hubička, Jiří – Háma, Aleš: Poklona, pane Vlasto Buriane! In web ČRo 2 Praha, 5. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Král komiků! Je třeba říkat víc? Snad každému ctiteli starších filmů se ihned vybaví o kom je řeč.

Anton Špelec, ostrostřelec, C. a K. polní maršálek, nebo Lelíček, který je ve službách Sherlocka Holmese, či Ducháček, který to zařídí… anebo nepravý přednosta stanice. Vlasta Burian, jehož komediální hvězda začala vycházet už před první světovou válkou na scénách pražských kabaretů, který ve 20. letech založil vlastní divadlo a hrál v mnoha velmi úspěšných filmech, který však po druhé světové válce zažil strmý pád a nespravedlivé odsouzení, se narodil před 130 lety. Toto výročí chce stanice Dvojka připomenout pestrou mozaikou úryvků ze slavných i méně známých nahrávek, které Burian během své kariéry natočil. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)