Vinohradská 12 – Vzpomínka na Ivana Havla (2021)

Připravila Lenka Kabrhelová.  Hudba Martin Hůla. Editace, rešerše, sound design Matěj Válek, Zuzana Kubišová, David Kaiser.

Hovoří Jana Wohlmuth Markupová, historička z FHS UK a autorka biografie Ivana Havla.

Natočeno 2021. Premiéra 27. 4. 2021 (ČRo Plus, 8:34 h.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Vzpomínka na Ivana Havla: Byl to silný a pevný člověk s obrovským vědeckým rozhledem a smyslem pro humor. In web ČRo Plus, 27. 4. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Lenka Kabrhelová mluví s Janou Wohlmuth Markupovou, historičkou z FHS UK a autorkou biografie Ivana Havla.

Ve věku 82 let zemřel v neděli Ivan Havel, uznávaný vědec a mladší bratr někdejšího disidenta a pozdějšího prezidenta Václava Havla. Expert na poli informatiky a umělé inteligence, spisovatel a dlouholetý šéfredaktor časopisu Vesmír organizoval za komunismu bytové semináře, po pádu totalitního režimu spoluzakládal Občanské fórum. Ti, kdo na něj vzpomínají, oceňují jeho velkorysost a schopnost propojovat – vědní obory, techniku s kulturou a filosofií i lidi navzájem. Jeho příběh vypráví historička a autorka jeho biografie Jana Wohlmuth Markupová.   (…)

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)