Vysíláme Vesele i Vážně – Naděje pro „hrušovanskou vilu Tugendhat“ (2019)

Hrušovanská vila Tugendhat. S trochu nadsázky by se tak dal označit funkcionalistický dům v Hrušovanech u Brna. Fronty před ním ale nestojí…. Připravil Tomáš Kremr.

Hovoří místostarosta Dušen Knoflíček.

Připravilo Brno v roce 2019. Premiéra 10. 12. 2019 (ČRo Brno, 3 min.).

Lit.: Kremr, Tomáš: Naděje pro „hrušovanskou vilu Tugendhat“. Zchátralý funkcionalistický klenot chce obec koupit a opravit. In web ČRo Brno, 10. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  V malé obci u Brna stojí funkcionalistický klenot, který by v mnohém předčil i vilu Tugendhat. Dovnitř se ale lidé nedostanou. Takzvaná Bauerova vila od světového architekta Adolfa Loose v Hrušovanech u Brna několik let chátrá. Vedení obce ale věří, že po letech úsilí by ji mohlo získat, opravit a zpřístupnit.

Za plechovým plotem chřadne neúhledná zahrada, obklopuje starý dvoupatrový dům. Zašedlou kostku, která musela před sto lety v malých Hrušovanech u Brna působit jako UFO.

„Kdybyste tady byli, tak byste viděli, že ten stav je opravu velmi špatný,“ ukazuje dírou v plotě místostarosta Dušen Knoflíček za hnutí STAN. Z domu odprýskává omítka, v horním patře dveře na malou terasu, kam evidentně řadu let nikdo nevstoupil. „Původní puristická podoba není z domu moc čitelná. Terasy s pergolami, které tam dřív byly, tak jsou zastavěné. Stávající majitel s tím nic nečiní,“ doplňuje Knoflíček.

Pro významného brněnského průmyslníka Viktora Bauera navrhl Adolf Loos v roce 1914 vilu v Hrušovanech u Brna. Vila ředitele cukerní rafinerie, která stojí prakticky v areálu továrny, je považována za první stavbu s plochou střechou na území budoucího Československa. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)