Interview Plus – Leo Luzar (2021)

Leo Luzar, poslanec KSČM. Nový stavební zákon prošel poslaneckou sněmovnou, zejména díky hlasům hnutí ANO, SPD a KSČM. Proč někteří komunističtí poslanci zvedli ruku pro zákon, který předtím hlasitě zatracovali? A je rozumné přijímat zákon v podobě, kterou nedávno jednomyslně odmítl Senát? Připravil Jan Bumba.

Natočeno 2021. Premiéra 15. 7. 2021 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Erhart, Michael – Bumba, Jan: Aktivisté už nebudou moci blokovat stavby, chválí nový stavební zákon komunistický poslanec Luzar. In web ČRo Plus,  15. červenec 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zejména díky hlasům poslanců hnutí ANO, SPD a KSČM sněmovnou prošel nový stavební zákon, který podle jeho zastánců zrychlí stavební řízení. Komunistům přitom vadil pozměňovací návrh, podle kterého by obytné místnosti nemusely mít přímé osvětlení. „Měli jsme zájem ten zákon prosadit a nechtěli jsme bát ti, kteří budou bazírovat na kdejaké záležitosti, ale tohle byl opravdu podraz,“ říká v Interview Plus poslanec Leo Luzar (KSČM).

Návrh, který prý tvrdě prosazoval hlavně poslanec Martin Kolovratník (ANO), Luzar označil za návrat do středověku. Problém se podle Luzara ale podařilo vyřešit s využitím českých státních norem, které to upravují a na základě prováděcí vyhlášky k zákonu by měly být pro stavebníky závazné.

„Jsem velice rád, že se podařilo najít řešení. Kdyby ministerstvo odmítlo znezávaznit normy, které toto ošetřují, tak stavební zákon neprošel,“ dodává.

Nový stavební zákon vítá Hospodářská komora ČR, Asociace developerů, Svaz průmyslu a dopravy ČR nebo Svaz podnikatelů ve stavebnictví. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)