Plus Speciál – Katastrofy následkem klimatických změn? (2021)

Příroda si s námi zahrává a vybírá si skrze bouřky a tornáda krutou daň v podobě lidských životů i značných ztrát na majetku. Jde o normální letní počasí, nebo je to následek klimatických změn? Máme se připravit, že toto budeme reálně zažívat častěji? A co sucho a stav podzemích vod, zlepšilo se, nebo je to stále špatné? Moderuje Martina Mašková a Jan Burda.

Hosty byli Pavel Polák, zpravodaj Deníku N v Německu; Marie Odstrčilová, meteoroložka ČHMÚ; Michal Marek, ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR; Richard Brabec, ANO, ministr životního prostředí.

Natočeno 2021. Premiéra 16. 7. 2021 (ČRo Plus, 8:10 h.; 23 min.). Repríza 16. 7. 2021 (ČRo Plus, 13:10 h.).

Lit.: marz (= Marková, Zuzana) – Burda, Jan – Mašková, Martina: Životní styl musíme měnit trpělivě, něco už do našich životů zkrátka nepatří, říká expert na změny klimatu Marek. In web ČRo Plus, 16. červenec 2021 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Po nevídaném tornádu na jižní Moravě sužují Německo a Belgii silné záplavy. Zemřely desítky lidí a další stovky osob se pohřešují. Počasí nad postiženými oblastmi ovlivňuje tlaková níže Bernd, vysvětluje meteoroložka z Českého hydrometeorologického ústavu Marie Odstrčilová: „Zůstává tam už několik dní a je v ní velmi nestabilní atmosféra, takže stále vytváří hodně intenzivní přeháňky a bouřky.“

Odbornice na atmosféru ale připomíná, že déšť v Evropě k letnímu počasí patří. „Možná jsme si z předchozích let zvykli na dlouhá období tropických veder, ale pokud se podíváme třeba do 90. let, tak i tam bývala na začátku prázdnin období s nižšími teplotami, kdy docela vytrvale a vydatně pršelo.“ (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)