Téma Plus – Berlín jako laboratoř studené války (2021)

Už šedesát let uplyne příští pátek, 13. srpna, od zahájení výstavby legendární Berlínské zdi, symbolu rozdělení Evropy na svobodnou a nesvobodnou část. Důvody její výstavby, její oběti i mezinárodní kontext připomene dokumentární pásmo, které připravil publicista Jan Sedmidubský. Dramaturg David Hertl. Technická spolupráce Valérie Racmanová a Iva Možná.

Natočeno 2021. Premiéra 7. 8. 2021 (ČRo Plus). Repríza 8. 8. 2021 (ČRo Plus, 11:07 h.; 53 min.).

Lit.: Sedmidubský, Jan: Berlín jako laboratoř studené války. Neváhejte se střelbou do žen i dětí, vyzývali němečtí komunisté. In web ČRo Plus, 7. srpen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Před šedesáti lety, v srpnu 1961, začala stavba Berlínské zdi. Téměř třicet let byla symbolem rozdělení Evropy a vlastně i celého světa na dva rozhodující bloky – ale především násilného oddělení lidí stejné národnosti, často i jednotlivých rodin.

V listopadu 1960 se v Moskvě sešlo 81 představitelů komunistických stran z celého světa, aby podepsali deklaraci, v níž se pravilo, že „světový socialistický systém se stává rozhodujícím činitelem ve vývoji společnosti a imperialisté už nemohou zastavit tento vývoj“.

Jenže už v létě následujícího roku museli komunisté v čele Německé demokratické republiky (NDR) obehnat ten malý kousek svobodného světa uvnitř své země, Západní Berlín, nejprve ostnatým drátem a potom betonovou zdí. Dějiny sice byly na jejich straně, ale co kdyby…? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)